Hoppa till innehåll

Ett lagförslag om utnyttjande av drönare vid fångst av främmande arter överlämnas till riksdagen

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 13.57 | Publicerad på svenska 10.10.2024 kl. 15.35
Pressmeddelande

Regeringen har godkänt en proposition om ändring av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter i syfte att möjliggöra utnyttjandet av drönare vid fångst av främmande däggdjursarter. Syftet med propositionen är att förbättra bekämpningen av främmande arter. Möjligheten att använda drönare skulle effektivisera i synnerhet fångsten av mårdhund. Mårdhunden utgör ett betydande hot mot den biologiska mångfalden bland annat i skärgården.

Bakgrunden till den proposition om ändring av lagen om hantering av risker orsakade av främmande arter som nu lämnas till riksdagen är föresatserna i regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering om effektivare bekämpning av främmande arter och stärkande av den biologiska mångfalden i syfte att trygga den värdefulla finska naturen. Genom ändringarna av lagen stärks den biologiska mångfalden och effektiviseras bekämpningen av främmande arter.

Enligt propositionen ska det föreskrivas om ett undantag från den bestämmelse i jaktlagen enligt vilken det är förbjudet att spåra främmande däggdjursarter i fångssyfte. Genom ändringen blir det möjligt att utnyttja drönare vid fångst av bland annat mårdhundar. Mårdhunden är en invasiv främmande art vars bestånd man målmedvetet försöker minska. Mårdhunden förstör bland annat markhäckande fåglars ägg, dödar fågelungar och vuxna fåglar samt stör fåglarnas häckningsfrid. En effektiv begränsning av mårdhundsstammen är särskilt viktig också med tanke på förhindrande av spridning av sjukdomar såsom rabies och parasitsjukdomar. 

Forststyrelsen och Finlands viltcentral har i samband med ett projekt som gäller bekämpning av främmande rovdjur inom ramen för Helmi-programmet (på finska) för främjande av iståndsättningen av livsmiljöer utrett möjligheterna att använda drönare vid fångst av mårdhund. I försöken har man observerat att man med hjälp av drönare snabbt kan fastställa mårdhundssituationen i vassområden om vädret är bra för kartläggning och i bästa fall kan man få nästan full säkerhet om förekomsten av mårdhund i sådana områden. 

Övergångsperioden för uppdatering av förteckningen över främmande arter föreslås bli förlängd  

I propositionen föreslås det också att övergångsperioden ska förlängas när nya främmande arter läggs till i den nationella förteckningen över invasiva främmande arter. Avsikten är att maximilängden för övergångsperioden för invasiva främmande arter som läggs till i förteckningen ska förlängas från nuvarande två år till tre år. 

En övergångsperiod på tre år kan vara motiverad till exempel i situationer där en art har lång odlingstid eller där fastställandet av en art som invasiv främmande art av nationell betydelse medför betydande ekonomiska förluster för kommersiella aktörer när det gäller till exempel odling av växtplantor inom trädgårds- och plantskolebranschen. De förbud som gäller invasiva främmande arter, till exempel förbudet mot odling, kan regleras så att de träder i kraft först efter övergångsperioden. En del invasiva främmande arter har hittills inte lagts till i den nationella förteckningen över invasiva främmande arter på grund av en för kort övergångsperiod. 

Propositionsutkastet sändes på remiss våren 2024. Rådet för bedömning av lagstiftningen tog ställning till utkastet i sitt utlåtande av den 2 september 2024. 
 

Mer information:

Karin Cederlöf, regeringssekreterare, tfn 0295 162 063, [email protected]

Bekämpningen av invasiva främmade arter är en viktig del av främjandet av den biologiska mångfalden
•    En främmande art är en växt, ett djur eller en organism som människan oavsiktligt eller avsiktligt har introducerat i ett område där arten inte annars, till exempel på grund av geografiska hinder, hade kunnat etablera sig.
•    Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden och bekämpning av dem är därför ett viktigt sätt att motverka förlusten av biologisk mångfald. Genom bekämpning förhindras också ekonomiska, hälsomässiga och sociala skador orsakade av invasiva främmande arter.
•    Finland bidrar till uppnåendet av EU-mål och globala mål för bevarande av den biologiska mångfalden genom att bekämpa invasiva främmande arter. 
•     Hanteringsplanerna och åtgärder i enlighet med dem är ett sätt att i Finland bekämpa de arter som ingår i förteckningarna. Här kan du läsa mera om bekämpningen av invasiva främmande arter i Finland.
•    EU-förteckningen och den nationella förteckningen över invasiva främmande arter uppdateras vid behov på basis av arternas skadlighet. Invasiva främmande arter får inte introduceras i EU-området eller flyttas från en medlemsstat till en annan, födas upp eller odlas, säljas eller på något annat sätt hållas eller släppas ut i miljön.
•    Genom riktad kommunikation och allmän information uppmuntras människor att meddela om de påträffat främmande arter och delta i bekämpningen av arterna. Observationer kan anmälas i portalen för främmande arter Vieraslajit.fi. Samtidigt vill man påminna markägare och kommuner om det ansvar de har att bekämpa invasiva främmande arter på egen mark.
Natur och klimat