Hoppa till innehåll

EU-kommissionens förslag om att skjuta upp tillämpningen av avskogningsförordningen möjliggör ett flexiblare genomförande – anvisningen ger klarhet i lantgårdsinvesteringarna

Utgivningsdatum 3.10.2024 14.36 | Publicerad på svenska 7.10.2024 kl. 9.26
Pressmeddelande

Kommissionen föreslår att tillämpningen av förordningen om avskogningsfria produkter ska skjutas upp med ett år. Om Europaparlamentet och rådet antar förslaget, skjuts tillämpningen av förordningen i huvudsak upp till den 30 december 2025. När det gäller mikro- och småföretagen ska förordningen dock börja tillämpas sex månader senare, dvs. den 30 juni 2026, med undantag från de produkter som omfattas av den gällande timmerförordningen. Kommissionen har nu också publicerat de anvisningar om genomförandet som man väntat länge på.

Europeiska unionens förordning om avskogningsfria produkter trädde i kraft den 29 juni 2023, och avsikten var att förordningen skulle tillämpas från och med den 30 december 2024. Igår publicerade Europeiska kommissionen ett pressmeddelande där den informerade att tillämpningen av den föreslagna förordningen skjuts upp. Om Europaparlamentet och rådet antar kommissionens förslag träder förordningen i huvudsak i kraft 12 månader senare än planerat, dvs. den 30 december 2025, och för mikro- och småföretagens del den 30 juni 2026.  

Finlands linje har varit att de globala målen i förordningen för att minska avskogningen bör understödas, men i praktiken är det fråga om en helhet som medför många utmaningar för medlemsstaterna och globalt.  Ändringen av tidpunkten för tillämpningen möjliggör således den flexibilitet som behövs för att genomföra förordningen om avskogningsfria produkter.  

”Förordningen om avskogningsfria produkter hade precis trätt i kraft när den nya regeringen inledde sitt arbete. Sedan dess har man försökt påverka på stats- och regeringschefsnivå och fört diskussioner med kommissionen om anvisningarna om genomförandet. De nya riktlinjerna möjliggör ett flexibelt genomförande, och innebär sannolikt att Finland kan fortsätta med ladugårdsinvesteringarna. Detta har varit vårt mål hela tiden. Även uppskjutandet av genomförandet är viktigt för Finland både med tanke på företagen och myndigheterna, eftersom man hinner få systemen och processerna i ordning”, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.  

Kommissionen publicerade igår de efterlängtade anvisningarna om hur förordningen ska genomföras.   Anvisningarna hjälper aktörerna som omfattas av förordningen, aktörerna som bedriver handel och myndigheterna att tolka förordningen rätt. Anvisningarna innehåller flera temahelheter, och i en av dem preciseras jordbruksanvändningen. Enligt anvisningarna om genomförandet ska risk för avskogning när skog tas i användning för jordbruk inte föreligga ifall jordbruksanvändningen är nödvändig för skötseln av djuren.   Detta är viktigt med tanke på lantgårdsinvesteringarna och gör det lättare att beakta djurens välbefinnande vid placeringen av nya produktionsbyggnader. Förutom anvisningarna har kommissionen också publicerat över 40 nya frågor och svar för att underlätta tillämpningen av förordningen.   

Syftet med avskogningsförordningen är att säkerställa att produkter vars produktion skulle medföra sådan avskogning eller sådan försämring av skogarnas tillstånd som avses i förordningen inte släpps ut på marknaden i EU. Förordningen gäller sju råvaror: soja, oljepalm, kaffe, kakao, gummi, nötboskap och trä samt produkter som innehåller eller tillverkats av dessa.

Det har varit oklart hur förordningen ska tolkas, bland annat på grund av att kommissionens anvisningar har dröjt. Med tanke på att aktörerna måste förbereda sig har en av utmaningarna ansetts vara att de informationssystem som behövs blir färdiga för sent och att tidsplanen för tillämpningen är för snäv. När tidpunkten för tillämpningen skjuts upp får aktörerna den extra tid de önskat för förberedelserna inför genomförandet av förordningen och de nya informationssystemen. I och med att genomförandet flyttas framåt får EU-länderna också mera tid för att utveckla möjligheterna att bedriva det samarbeta med tredjeländer som behövs. 

Det har gjorts framsteg i utvecklandet av kommissionens informationssystem (TRACES) och i ländernas arbete med riskklassificeringen. Informationssystemet för de uppgifter som krävs av företagen i förordningen om avskogningsfria produkter kommer att öppnas i början av november och vara färdigt för användning redan i december. Enligt kommissionens nyligen publicerade principer för arbetet med riskklassificeringen kommer de flesta länder i världen sannolikt att klassificeras som lågriskländer.  Ländernas risknivåer ska enligt kommissionens förslag till ändringen av förordningen publiceras före den 30 juni 2025.  

Kommissionens pressmeddelande 3.10.

Anvisningar 

Vanliga frågor och svar

Tapio Luoma-aho
jord- och skogsbruksministerns specialmedarbetare
[email protected]
050 472 7040

Iina Mattila
jord- och skogsbruksministerns specialmedarbetare
[email protected] 
050 473 622

Erno Järvinen
ordförande för avskogningsarbetsgruppen, forstråd, jord- och skogsbruksministeriet
[email protected]
0295 162 150

Mer information på vår webbplats:

Skogsskovling och olagliga-avverkningar’

Projektportalen –avskogningsarbetsgruppen

Metsäkatolakia valmistellaan samalla, kun asetuksen haasteisiin haetaan ratkaisuja EU-tasolla (JSM- nyhet (27.3.2024)

Nationellt lagstiftningsförslag som kompletterar EU:s avskogningsförordning på remiss (JSM 28.5.2024)

Mer information på andra webbplatser

Information om avskogningsförordningen på Livsmedelsverkets webbplats

EU:s avskogningsförordning

Kommissionens webbplats om avskogningsförordningen (på engelska)

Administration CAP27 EU och internationella frågor Landsbygd Mat och jordbruk Natur och klimat Skogar