Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Evira: En älg som påträffats död i skogen konstaterades avliden i TSE

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2018 12.59 | Ändrad 27.5.2020 kl. 14.45
Pressmeddelande

I Finland har för första gången konstaterats TSE (transmissibel spongiform enkefalopati) hos hjortdjur. Sjukdomen påträffades hos en 15-årig självdöd älg i Kuhmo. Resultaten av undersökningarna som gjorts i Livsmedelssäkerhetsverket Evira har bekräftats i ett EU-referenslaboratorium. TSE kan förekomma hos hjortdjur och sjukdomen leder alltid till döden. Sjukdomen har veterligen aldrig smittat människan.

I Europa har TSE hos hjortdjur tidigare konstaterats endast i Norge. Sedan början av år 2018 har förekomsten av sjukdomen intensifierat följts upp i Finland och inom fem andra EU-länders område.
I Finland har förekomsten av sjukdomen undersökts allt sedan år 2003. I de cirka 2500 prover som hittills undersökts har sjukdomen inte tidigare konstaterats. Nu intensifieras uppföljningen av sjukdomen i områdena Kuhmo och Kajanaland. Vid behov får jägarna tilläggsanvisningar innan nästa jaktsäsong inleds.
TSE hos hjortdjur har veterligen aldrig smittat människan. Kött från hjortdjur kan tryggt ätas och försäljningen eller exporten av köttet begränsas inte. Exporten av levande hjortdjur liksom renar till andra länder stoppas tills vidare som en försiktighetsåtgärd.
TSE är en långsamt framskridande, progressiv sjukdom hos hjortdjur. TSE hos hjortdjur är en prionsjukdom som är besläktad med BSE-sjukan hos nötkreatur (bovine spongiform encephalopathy) och andra TSE-sjukdomar (transmissibla spongiforma encefalopatier). Sjukdomen förekommer allmänt i Nordamerika. Sjukdomen som älgen som påträffades i Kuhmo bar på är inte av den nordamerikanska, smittsamma formen CWD (chronic wasting disease), utan av den form av sjukdomen som konstaterats i Norge och som sporadiskt påträffas hos enstaka hjortdjur.

Läs mer:

Avmagringssjuka hos hjortdjur (CWD)

Mer information ger:
Direktör Leena Räsänen, tfn 050 388 6518 (livsmedelssäkerhet)
Enhetschef Terhi Laaksonen, tfn 040 159 5812 (tillsynen över djursjukdomar)
Specialforskare Sirkka-Liisa Korpenfelt, p. 050 351 0308 (laboratorieundersökningar)
Forskningsprofessor Antti Oksanen, p. 044 561 6491 (sjukdomar bland vilda djur)
Konsultativa tjänstemannen Kajsa Hakulin, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 361 (nationell lagstiftning och EU-lagstiftning)

Uppdaterad 27.5.2020: Namnet på sjukdomen har ändrats från CWD till TSE p.g.a. av en rekommendation från EU referenslaboratoriet år 2018 att inte använda termen CWD för TSE-fallet som hittades hos en älg I Finland.

 

Djur och växter Vilt
 
Tillbaka till toppen