Hoppa till innehåll

Förordningsutkast om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer 2025 sänds på remiss

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2024 10.25 | Publicerad på svenska 11.10.2024 kl. 10.49
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet begär utlåtanden om utkastet till jord- och skogsbruksministeriets förordning om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer 2025. Det är möjligt att yttra sig om förordningsutkastet fram till den 20 november 2024.

Avsikten är att jord- och skogsbruksministeriets förordning om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer 2025 ska utfärdas i december 2024 och att förordningen ska träda i kraft den 1 januari 2025. Genom förordningen bestäms om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer samt om de avgifter som ska tas ut för offentligrättsliga prestationer.

Statens revisionsverk har i samband med revisionen 2022 påpekat, liksom även justitiekanslersämbetet gjorde i sitt avgörande av den 28 september 2023, att priset på Livsmedelsverkets prestationer understiger självkostnadsvärdet. Enligt lagen om grunderna för avgifter till staten ska storleken på den avgift som staten uppbär för en offentligrättslig prestation motsvara beloppet av statens totalkostnader för prestationen (självkostnadsvärde).

Justitiekanslern anser i det ovan nämnda avgörandet att det är viktigt att jord- och skogsbruksministeriet vidtar åtgärder för att ändra förordningen om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer så att den överensstämmer med lagen om grunderna för avgifter till staten. Enligt avgörandet bör detta göras så snart som möjligt, men senast i samband med att den nya förordningen träder i kraft vid ingången av 2024.

Ministeriet har vidtagit åtgärder för att förbättra kostnadsmotsvarigheten redan i förordningen för 2024, där största delen av prestationerna hade prissatts enligt självkostnadsvärdet. På avgiftsnivån enligt förordningen för 2025 kommer priset på ytterligare prestationer att motsvara självkostnadsvärdet. De registreringsavgifter för primärproducenter som avviker från självkostnadsvärdet med stöd av 6 § 3 mom. i lagen om grunderna för avgifter till staten fortsätter att höjas så att hälften av underskottet från tidigare år kan täckas 2025. Avsikten är att resten av underskottet ska täckas med höjningar för 2026 och 2027.

Förordningen innehåller också bestämmelser om sådana avgiftsbelagda offentligrättsliga prestationer som Livsmedelsverket fattar beslut om. Det handlar bland annat om laboratorieundersökningar av djursjukdomar och om köttbesiktning samt övervakning av slakterier och vilthanteringsanläggningar samt av godkända livsmedelslokaler i anslutning till dessa. Avgiftsbelagda offentligrättsliga beslut, intyg och prestationer för vilka det tas ut fasta avgifter eller avgifter som bygger på tidsanvändningen räknas upp i bilagan till förordningen.

De största intäkterna från Livsmedelsverkets avgiftsbelagda offentligrättsliga prestationer kommer från köttbesiktningen, registreringen av nötkreatur samt övervakningen av ekologisk produktion och främmande ämnen. Dessutom får Livsmedelsverket intäkter från företagsekonomisk verksamhet.

De ändringar som föreslås i förordningsutkastet beräknas öka intäkterna med 0,7 miljoner euro 2025. Intäkterna från Livsmedelsverkets avgiftsbelagda verksamhet täcker cirka 27 procent av verkets utgifter. De resterande 73 procenten täcks med omkostnadsanslag och övriga intäkter.

Begäran om utlåtande
Utkast till jord- och skogsbruksministeriets förordning
Promemoria på finska

Mer information:

Päivi Nerg, statssekreterare, tfn 040 842 9810, [email protected]
Esa Hiiva, lantbruksråd, tfn 0295 162 265, [email protected]
Marjatta Koskinen, specialsakkunnig, tfn 0295 162 114, [email protected]