Hoppa till innehåll

Jordbruksministrarna diskuterade landsbygdens livskraft och generationsväxlingar vid gårdsbruksenheter

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 15.7.2024 20.17 | Publicerad på svenska 16.7.2024 kl. 11.49
Pressmeddelande
På bilden minister Essayah tillsammans med Spaniens jordbruksminister Luis Planas Puchades och Portugals jordbruksminister José Manuel Fernandes. Foto: Europeiska unionen.

Jordbruks- och fiskerådet sammanträdde i Bryssel den 15 juli 2024. På dagordningen stod landsbygdsområdenas livskraft och handelsrelaterade jordbruksfrågor. Finlands representant vid mötet var jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Jordbruksministrarna diskuterade utvecklingen av landsbygdsområdenas livskraft och främjandet av generationsväxlingar på gårdar och i andra företag på landsbygden. Finland anser att det är viktigt att utvecklingen av landsbygdsområden står högt på EU:s agenda. Finland anser att landsbygden är en framgångsfaktor och att den erbjuder resurser som kan utnyttjas på ett hållbart sätt för ett gott liv, innovation och ett hållbart samhälle. Dessutom är åtgärderna för utveckling av landsbygden av särskild betydelse i Finland på grund av landets glesa bosättning, svåra naturförhållanden och långa östgräns.

”Åtgärderna för att locka nya jordbrukare och företagare till landsbygdsområdena är mycket viktiga. Om vi inte kan lösa lönsamhetsproblemen inom jordbruket, stärka gårdarnas konkurrenskraft och förenkla stödsystemet, kommer sektorn inte att vara lockande för unga företagare. Unga jordbruksföretagare måste kunna lita på att jordbruket ger en grund för ekonomiskt lönsam affärsverksamhet på lång sikt och på ett hållbart sätt”, konstaterade minister Essayah.

Kommissionen presenterade för jordbruksministrarna en lägesrapport om handelsförhandlingarna. I sitt anförande framhöll minister Essayah vikten av att EU fortsätter att aktivt genomföra handelsavtalen och främja pågående förhandlingsprocesser. Mångsidiga handelsrelationer minskar den risk som importberoenden medför.

Österrike presenterade ett dokument som landet berett om det europeiska jord- och skogsbrukets betydelse för EU:s konkurrenskraft, suveränitet och välstånd. Finland understödde Österrikes initiativ, som betonar den gemensamma jordbrukspolitikens betydelse för livsmedelstryggheten och landsbygdsområdenas livskraft. Under diskussionen framhöll Finland vikten av att stärka bioekonomins roll i den kommande kommissionens program.

”Bioekonomin måste integreras horisontellt i EU:s politiska åtgärder, och också EU:s bioekonomiska strategi bör uppdateras. Bioekonomins potential när det gäller att skapa tillväxt och stärka EU:s konkurrenskraft måste utnyttjas effektivare”, kommenterade Essayah.

Mer information:
Iina Mattila, ministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 473 6221, [email protected]
Kari Valonen, specialsakkunnig, tfn +32 473 525 630, [email protected]
 

EU och internationella frågor Landsbygd Mat och jordbruk