Hoppa till innehåll

Lagändringen gör det möjligt att använda drönare för att sprida växtskyddsmedel i försökssyfte

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 21.10.2024 16.31
Pressmeddelande
Adobe Stock

Ändringen av lagen om växtskyddsmedel trädde i kraft den 15 oktober. Ändringen ger en möjlighet att använda drönare för att sprida växtskyddsmedel för forsknings- och utvecklingsändamål samt ger tillsynsmyndigheterna en möjlighet att snabbt reagera på eventuella växtskyddsmedelsförseelser genom att påföra en påföljdsavgift.

Lagändringen innebär att aktörerna nu kan ansöka om tillstånd för försök med drönare, det vill säga obemannade luftfartyg, för att sprida växtskyddsmedel. Tillstånd söks hos Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) och beviljas endast för försök som görs i forsknings- och utvecklingssyfte. I Finland har det redan länge funnits intresse för att använda drönare, och nu har aktörerna fått en möjlighet att använda dem för att sprida växtskyddsmedel i försökssyfte. 

Användningen av växtskyddsmedel som sprids genom gasning kräver Säkerhets- och kemikalieverkets tillstånd 

Växtskyddsmedel som används för att bekämpa skadegörare i spannmålssilor, fartyg och containrar har klassificerats som giftiga på grund av deras farliga egenskaper. Att sprida dessa preparat kräver särskild skicklighet och kompetens. I fortsättningen kräver spridningen genom gasning ett tillstånd av Säkerhets- och kemikalieverket och att den som utför spridningen gör en anmälan till Säkerhets- och kemikalieverket innan arbetet inleds.   

Överträdelser av reglerna för att sälja växtskyddsmedel kan leda till en påföljdsavgift 

I lagen har tagits in en bestämmelse om en administrativ påföljdsavgift som redan tillämpas inom flera lagstiftningsområden. Syftet med avgiften är att förebygga verksamhet i strid med bestämmelserna och att snabbt och effektivt förhindra att sådan verksamhet fortsätter. Tillsynsmyndigheten kan till exempel bestämma en påföljdsavgift om spridningen sker med sådan utrustning för yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel som inte har testats på ett lämpligt sätt. Ytterligare ett nytt tvångsmedel införs i lagen, nämligen stängning av en webbplats eller en del av en webbplats, om försäljning av växtskyddsmedel i strid med bestämmelserna inte kan förhindras på annat sätt. 

I lagändringen har också tagits in bestämmelser som kompletterar EU-lagstiftningen om offentlig kontroll inom livsmedelskedjan. Bestämmelserna handlar om att utse behöriga myndigheter såsom Tukes, Livsmedelsverket och Tullen. 

Mer information:  

Tove Jern, ledande sakkunnig, tfn 0295 162 318, [email protected]