Hoppa till innehåll

Nya nationella näringsrekommendationer har publicerats

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 27.11.2024 10.40 | Publicerad på svenska 28.11.2024 kl. 11.22
Pressmeddelande
Ruokapyramidi

Statens näringsdelegation gav ut nya nationella näringsrekommendationer den 27 november 2024. Jord- och skogsbruksministeriet stöder rekommendationerna som styr finländarna mot mer varierande och hållbara matval.

Det viktigaste syftet med näringsrekommendationerna är att främja folkhälsan, vilket också sänker våra hälsovårdskostnader. Rekommendationerna beaktar utöver livsmedlens hälsoeffekter också livsmedelsproduktionens och livsmedelskonsumtionens miljökonsekvenser på ett mer heltäckande sätt än tidigare.

Den rekommenderade kosten innehåller rikligt med fullkornsspannmål, grönsaker, bär, frukt, baljväxter och på ett hållbart sätt fångad eller odlad fisk. Det är bra att vara medveten om att när vi äter enligt energibehovet främjar vi samtidigt såväl vårt eget välbefinnande som ett mer hållbart livsmedelssystem.

Att genomföra rekommendationerna bidrar till regeringsprogrammets mål att höja självförsörjningsgraden av protein och öka konsumtionen av och tillgången till inhemsk fisk. 
Enligt jord- och skogsbruksministeriet är det viktigt att främja en hållbar och lönsam livsmedelsproduktion och ett hållbart och lönsamt livsmedelssystem både nationellt och globalt.

Livsmedelssystemet måste styras i en hälsosammare och sjukdomsförebyggande riktning med beaktande av alla hållbarhetsdimensioner. Konsekvensbedömningen av de uppdaterade näringsrekommendationerna när det gäller miljö, försörjningsberedskap och livsmedelstrygghet bör fortsätta och resultaten rapporteras.

Utifrån näringsrekommendationerna bereds rekommendationer för olika målgrupper bland annat inom småbarnspedagogiken, för skolelever och studerande samt för äldre personer och sjukhuspatienter. Syftet med de gruppspecifika rekommendationerna är att förbättra hälsan med hjälp av kosten. Det finns många olika sätt att komponera individuella rekommendationsenliga måltider som är tillräckligt näringsrika. När man genomför rekommendationerna ska man också ta hänsyn till matglädje och social hållbarhet.

Livsmedelstryggheten och försörjningsberedskapen ska lyftas fram

Det är viktigt att livsmedelstryggheten och försörjningsberedskapen uppmärksammas i näringsrekommendationerna. Självförsörjningsgraden i synnerhet av mjölk- och köttprodukter, spannmål, potatis och rotfrukter ska hållas på en god nivå. Att också utveckla nya sätt att använda inhemsk fisk förbättrar försörjningsberedskapen.

-    När vi äter kött, är det viktigt att vi väljer produkter som är ansvarsfullt producerade med beaktande av livsmedelssäkerheten och djurens välbefinnande. I Finland har vi redan i årtionden satsat på salmonellafri djurproduktion och på djurs hälsa och välbefinnande, vilket innebär att behovet av antimikrobiella läkemedel är minimalt, säger livsmedelssäkerhetsdirektör Sebastian Hielm.

Finland är världens nordligaste jordbruksland och våra produktionsförhållanden är ganska olika jämfört med de övriga EU-länderna. Vår vallbaserade livsmedelsproduktion är en del av försörjningsberedskapen och det hållbara jordbruket i synnerhet i de nordliga områdena i Finland.

-    I Finland pågår ett stort strategiarbete för livsmedelssystemet. Näringsrekommendationerna ska stödja försörjningsberedskapen och näringslivet i Finland. Det är viktigt att vi kan hålla självförsörjningsgraden på en god nivå och att vi utvecklar den inhemska livsmedelsproduktionen så att den blir mer hållbar. Detta skapar nya möjligheter för vår jordbruks- och fiskerisektor. När fortsatta rekommendationer bereds, måste vi se till att till exempel de rekommendationer som gäller äldre personer och skolelever tydligt grundar sig på näringsvetenskap, säger statssekreterare Päivi Nerg.

Mer information:

Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 305, fornamn.efternamn(a)gov.fi
Auli Väänänen, specialsakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 031, fornamn.efternamn(a)gov.fi