Hoppa till innehåll

Social villkorlighet ändrar stödvillkoren - jordbrukare erbjuds möjlighet att få rådgivning om bestämmelserna om anställningsavtal och arbetarskydd

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 14.01
Pressmeddelande

Det nya villkoret att uppfylla kraven i fråga om social villkorlighet innebär att för att få EU-finansierade areal- och djurbaserade stöd måste jordbrukare i hela EU-området från och med den 1 januari 2025 uppfylla vissa villkor som gäller arbetstagarnas anställningsavtal och arbetarskydd. Jordbrukare som har avlönad arbetskraft har redan nu en möjlighet att förbereda sig på förändringen.

I början av 2025 införs ett nytt villkor som handlar om att uppfylla kraven i fråga om social villkorlighet. Det gäller för jordbrukare med avlönad arbetskraft. Den sociala villkorligheten omfattar sådana bestämmelser om anställningsavtal, arbetstagarnas hälsa och säkerhet samt säkerhet vid användning av arbetsredskap som redan nu är i kraft i både Finland och EU och som är bindande för alla arbetsgivare. Ett beslut om att införa social villkorlighet som i Finland börjar gälla vid övergångsperiodens sista möjliga tidpunkt den 1 januari 2025 har fattats i samband med beredningen av CAP-perioden.

Om en jordbrukare försummar kraven i fråga om social villkorlighet kan det leda till minskade EU-finansierade areal- och djurbaserade stöd. Inom social villkorlighet fastställs påföljderna enligt EU-rättsakterna utifrån så kallade verkställbara beslut som arbetsgivaren får av arbetarskyddsmyndigheten efter att myndigheten upptäckt försummelser i samband med tillsynen. Instruktioner och uppmaningar är inte verkställbara beslut. Om jordbrukaren inom den angivna tidsfristen avhjälper de brister och försummelser som arbetarskyddsinspektörerna upptäckt på det sätt som anges i instruktionerna och uppmaningarna kan hen slippa undan påföljderna totalt. 

Det lönar sig för jordbrukare att redan nu förbereda sig på de förändrade stödvillkoren och använda sig av rådgivningstjänsterna. En sådan tjänst är Neuvo som ger jordbrukare information om social villkorlighet. Därtill ger bland annat Arbetarskyddscentralen, Landsbygdens Arbetsgivareförbund och arbetarskyddsmyndigheterna vid regionförvaltningsverken råd i anställningsavtals- och arbetarskyddsfrågor.

Statsrådet lämnade i dag en regeringsproposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagarna om vissa areal- och djurbaserade stöd. Lagarna träder i kraft den 1 januari 2025. Genom förordning av statsrådet som träder i kraft samtidigt som de ändrade lagarna utfärdas närmare bestämmelser om till exempel de påföljder som följer av försummelser av kraven i fråga om social villkorlighet. 

Mer information: 

Tiia Liuhala, specialsakkunnig, tfn 029 516 2183 (social villkorlighet), [email protected]

Tiina Hartman, specialsakkunnig, tfn 029 516 2271 (rådgivning), [email protected]

Katri Aho, lagstiftningsråd, tfn 0295 162 235, [email protected]

Mer information på Jord- och skogsbruksministeriets webbplats:

Social villkorlighet blir en del av villkoren för EU:s jordbruksstöd från och med 2025 (pressmeddelande 27.2.2024)

Den nationella lagstiftningen om kraven i fråga om social villkorlighet finns att få på ministeriets webbplats: https://mmm.fi/sv/jordbruksstod/social-villkorlighet

Mer information på andra webbplatser:

Nyttig information på Livsmedelsverkets webbplats: https://www.ruokavirasto.fi/sv/stod/jordbruk/radgivningsersattning/social-villkorlighet/

På webbplatsen tyosuojelu.fi finns omfattande information om arbetsavtal och arbetarskydd: https://tyosuojelu.fi/sv/forsta-sidan.

Nyttig information om arbetsgivarens roll finns att få till exempel på Arbetarskyddscentralens webbplats: https://ttk.fi/sv/.

Med hjälp av Halmeri-metoden kan du reda ut arbetsförhållandena i ditt företag: https://tyosuojelu.fi/sv/arbetarskydd-pa-arbetsplatsen/matning-av-arbetsforhallandena/halmeri-metoden.

CAP27 EU och internationella frågor Lagstiftning Mat och jordbruk