Hoppa till innehåll

Statsrådet föreslår att stödet för byggande av nya skogsvägar slopas vid ingången av 2025

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 13.26
Pressmeddelande
metsäautotie
Foto: Skogscentralen

Regeringen har som mål att anpassa det temporära incitamentsystemet för skogsbruket så att det statliga stödet riktas till de åtgärder som har störst effekt. Stöd för planering av en ny skogsväg kan sökas ännu i år.

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen om ändring av lagen om ett temporärt incitamentsystem för skogsbruket. Enligt propositionen ska incitamentsystemet i fortsättningen inte längre omfatta stöd för byggande av en ny skogsväg eller möjligheten att bygga en ny väg i samband med ett projekt för grundlig förbättring av en enskild väg. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2025.

Stöd för byggande av en ny skogsväg kan fortfarande beviljas, om stöd för utarbetande av en verkställighetsplan söks ännu i år. Samma tidsfrist gäller ansökningar genom vilka man samtidigt ansöker om stöd för att utarbeta och genomföra en genomförandeplan. Finlands skogscentral kan fortfarande 2025 fatta beslut om finansiering som gäller genomförandeplanen och genomförandet av ett projekt om ansökan som nämnts ovan lämnas in i år. Om stöd har sökts för utarbetande av en genomförandeplan under detta år, är en förutsättning för att stöd ska beviljas att finansieringen i fråga söks inom den tidsfrist som skogscentralen har satt. Skogscentralen ska fatta de sista besluten om stöd för genomförande senast den 30 september 2025.

Målet är att rikta stödet till de åtgärder som har största möjliga effekt

Ändringen av incitamentsystemet för skogsbruket är en del av sparåtgärderna inom statsfinanserna. Enligt budgetpropositionen för 2025 ska ett anslag på 35,8 miljoner euro stå till förfogande för att trygga hållbarheten i virkesproduktionen. Syftet med propositionen är att anpassa incitamentsystemet till den bevillningsfullmakt och de anslag för verksamheten som står till förfogande årligen så att det statliga stödet riktas till åtgärder som har möjligast stor effekt.

I Finland finns ett omfattande vägnät och därför är det inte ändamålsenligt att rikta de minskande anslagen för incitamentsystemet till byggande av en ny skogsväg. Byggande av nya skogsvägar har under 2016–2023 understötts med i genomsnitt 42 kilometer per år. I samband med projekt för grundlig förbättring har det dessutom byggts ny väg på i genomsnitt cirka en kilometer per år.

Även i fortsättningen kan man genom incitamentsystemet för skogsbruket stödja vård av plantskog och ungskog, vitaliseringsgödsling, utarbetande av en plan för vård av torvmarksskog, byggande av vattenskyddskonstruktioner och vägrenar i torvmarksskog, grundlig förbättring av enskilda vägar, vård av skogsnaturen och hyggesbränning. Utöver detta kan miljöstöd beviljas.

Mer information

Niina Riissanen
forstråd, jord- och skogsbruksministeriet
tfn 0295 162339
[email protected]

Förvaltningsområde Naturresurser Skogar