Hoppa till innehåll

Statsrådet har godkänt förordningsändringar 

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 30.12.2024 14.18
Pressmeddelande

Statsrådet har antagit förordningar om ersättning för djurens välbefinnande, om förordningen om den tillsyn som gäller villkorligheten för EU:s stöd till jordbrukare och om ändringar i bidragen för nötkreatur och stärkelsepotatis 2025.

Genom ändringen i förordningen om ersättning för djurens välbefinnande genomförs den ändring i Finlands CAP-plan som kommissionen godkände i oktober 2024. Genom förordningsändringen vill man precisera genomförandet av åtgärderna: åtgärderna ska genomföras under hela förbindelseperioden, med undantag för sådana produktionsuppehåll som är normala för produktionsformen i fråga.

Åtgärden smärtlindring vid kastrering inkluderar nu bedövning. I fortsättningen ska både bedövning och smärtstillande medel användas inom åtgärden. Bedövning är ett villkor i åtgärden endast 2025 och 2026, eftersom det blir obligatoriskt att använda bedövning vid kastrering från och med den 1 januari 2027.

I fråga om åtgärden kalvnings-, behandlings- och sjukboxar för nötkreatur preciserades åldern, och i och med ändringen beaktas också nötkreatur som är jämnt tolv månader gamla. När det gäller åtgärden förbättrande av förhållandena för kalvar ska det från ingången av 2025 på gården för kalvar som föds finnas fryst råmjölk, råmjölkspulver eller kompletteringsfoder som innehåller råmjölk eller immunglobulin från nötkreatur.

Ett påföljdssystem för social villkorlighet har fastställts

Social villkorlighet innebär att jordbrukare från och med den 1 januari 2025 måste uppfylla vissa villkor som gäller arbetsvillkor och arbetarskydd för att få EU:s jordbrukarstöd. Om dessa försummas kan det leda till bortfall av stöd. Statsrådet fastställde genom förordning att ett påföljdssystem för social villkorlighet tas in i förordningen om den tillsyn som gäller villkorligheten för EU:s stöd till jordbrukare från och med 2025. Påföljdssystemet grundar sig på de procentbaserade påföljderna enligt EU-lagstiftningen, som motsvarar dem som förekommer inom annan villkorlighet. Tillsynen över den sociala villkorligheten utövas av arbetarskyddsmyndigheten vid sidan av den normala tillsynen. Förordningen om den tillsyn som gäller villkorligheten för EU:s stöd till jordbrukare ställer inga särskilda krav på tillsynen över den sociala villkorligheten, eftersom den lagstiftning om arbetsvillkor och arbetarskydd som är förpliktande för jordbrukarna redan är i kraft. Beslut om införande av social villkorlighet fattades i samband med beredningen av CAP-perioden 2023–2027.

I fråga om förordningen om den tillsyn som gäller villkorligheten för EU:s stöd till jordbrukare preciserades dessutom de föreskrivna verksamhetskrav som gäller djurskydd beträffande ingrepp på produktionsdjur.

Ändringar i bidragen för nötkreatur och stärkelsepotatis 2025

Statsrådet utfärdade en förordning om produktionskopplat inkomststöd som betalas för år 2025. Enligt förordningen kan EU:s produktionskopplade inkomststöd liksom i fjol betalas ut till ett belopp av sammanlagt cirka 101,7 miljoner euro för mjölk, nötkött, får- och getkött samt vissa jordbruksgrödor. På grund av den utmanande lönsamhetssituationen höjs det maximala anslaget för bidrag för stärkelsepotatis med 0,5 miljoner euro.

Dessutom höjs bidraget för dikor och mjölkkor inom stödområde AB med 1,0 miljoner euro. Eftersom det på grund av EU-rättsakter inte är möjligt att höja det produktionskopplade stödets maximibelopp, dras höjningarna på sammanlagt 1,5 miljoner euro av från bidraget för tjurar inom stödområde C. Denna minskning kompenseras tjuruppfödarna i sin helhet genom att det nationella stödet för tjurar inom stödområde C höjs med ett motsvarande belopp.

Det är särskilt viktigt att de djurhållare som ansöker om bidrag regelbundet kontrollerar att djurens identifierings- och registreringsuppgifter är korrekta i nötkreatursregistret och får- och getregistret. Djurens födsel, avförande och ankomst till gården ska anmälas till registret inom sju dygn från händelsen. För att ett djur ska kunna få bidrag 2025 ska djuret och dess korrekta uppgifter synas i registret på den så kallade referensdagen. Referensdagen för bidrag för nötkreatur är den 31 januari 2025, med undantag för bidrag för slaktkvigor den 10 januari 2025. Bidraget för slaktlamm och slaktkillingar har på grund av djurens snabba omsättning två referensdagar, som är den 10 januari 2025 och den 1 juni 2025. Alla djurbidrag kan sökas endast elektroniskt via e-tjänsten Vipu den 7–23 januari 2025.

I den bifogade tabellen anges bidragens maximibelopp och enhetsbelopp. Enhetsbeloppen är uppskattningar, och de slutliga belopp som betalas kan avvika från vad som anges här.

I slutet av våren 2025 kommer de slutliga enhetsbeloppen för alla direktstöd som helt finansieras av EU att ses över när alla ansöknings- och övervakningsuppgifter är tillgängliga. De direkta stöden ska betalas ut före utgången av juni.

Bilaga

EU:s bidrag för djur och jordbruksgrödor 2025

Mer information 

Eeva Loikkanen, specialsakkunnig, tfn 0295 162 015 (ersättningar för djurens välbefinnande)
Auli Nurmi, specialsakkunnig, tfn 0295 162 304 (EU:s produktionskopplade bidrag)
Antti Unnaslahti, specialsakkunnig, tfn 0295 162 426 (EU:s produktionskopplade djurbidrag)
Susanna Ahlström, specialsakkunnig, tfn 0295 162 436 (föreskrivna verksamhetskrav i fråga om ingrepp på djur)  
Tiia Liuhala, specialsakkunnig, tfn 0295 162 183 (social villkorlighet)

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(snabel-a)gov.fi 

Mer information på jord- och skogsbruksministeriets webbplats 

Ändringar i Finlands CAP-plan har godkänts (pressmeddelande 9.10.2024)

Social villkorlighet

Mer information på Livsmedelsverkets webbplats

Djurbidrag

Märkning och registrering av nötkreatur

Märkning och registrering av får och getter

Slakterier som har anmält sig med för slaktbidraget