Hoppa till innehåll

Utredning: Som helhet betraktat är marknaden för skogstjänster fungerande och utvecklas i en riktning mot de framtagna målen

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2024 13.02
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet har beställt en utredning om marknaden för skogstjänster som nu blivit färdig. Utredarna Raimo Luoma och Jyrki Kangas har tagit fram slutrapporter som ger vid handen att i det stora hela fungerar marknaden väl i förhållande till målen och att marknaden också har anpassat sig bra till den förändrade omvärlden.

Jord- och skogsbruksministeriet gav i juni 2024 juris kandidat, LL.M Raimo Luoma och emeritusprofessorn vid Östra Finlands universitet Jyrki Kangas till uppdrag att utreda hur tjänsterna till privata skogsägare ska kunna utvecklas. Uppdraget bottnar i de stora förändringar som skett i skogsbranschens omvärld under de senaste åren.

Utredarna har tagit fram en analys av marknadens nuläge och kommit med utvecklingsförslag som ska kunna förbättra utbudet av och innehållet i de tjänster som erbjuds skogsägarna. Analysen gällde uppgifterna och arbetsfördelningen vid Finlands skogscentral och Tapio Ab samt andra utvecklingsorganisationer inom skogsbranschen som får statsunderstöd i förhållande till den privata sektorns tjänster.

I sin utredning har Raimo Luoma lyft fram marknadens funktion och konkurrensaspekter, medan Kangas har fokuserat på tillgången till samt omfattningen och utvecklingen av innehållet av tjänsterna. Utredarna har utarbetat rapporterna självständigt, men nära i samarbete.

En central slutsats av Luomas utredningsarbete är att lagstiftningen eller de offentliga aktörernas egen offentligt understödda affärsverksamhet inte nämnvärt begränsar utvecklingen av den privata marknaden för skogstjänster, utan tvärtom skapar nya affärsmöjligheter. En ytterligare slutsats är att skogsbranschens servicestrukturer i regel är överensstämmande med de konkurrensrättsliga och konkurrenspolitiska principerna.

Enligt Luoma kommer staten att också framöver ha många olika politiska alternativa åtgärder om man ytterligare vill främja utvecklingen av den privata marknaden. Dessa åtgärder kan enligt Luoma handla bland annat om utveckling av ämbetsverksstrukturen, omfattningen av statsägda bolags verksamhet och ändring av systemet för statligt stöd till privata skogsägare.

Utvecklingsförslagen ger en stark grund för fortsatt arbete

Enligt Kangas slutsatser har marknaden för skogstjänster utvecklats i riktning mot de uppställda målen och är på det hela taget fungerande. Aktörsfältet är splittrat, men det är några stora tjänsteleverantörer som sköter en stor del av de direkta kundrelationerna och som alltmer grad anlitar andra skogstjänstföretag som underleverantörer. Skogsägare har i hela landet tillgång till tjänster som främst gäller virkesproduktion och virkeshandel.

Enligt Kangas kommer utbudet av de tjänster som rör restaurering och handel med naturvärden samt andra motsvarande tjänster förmodligen att öka i och med efterfrågan och viljan att betala. Kompetens och tillgång till arbetskraft är frågor som man måste fästa vikt vid. De offentliga skogstjänsterna har ordnats på ett ändamålsenligt sätt. Arbetsfördelningen mellan den offentliga och den privata sektorn är för det mesta tydlig, även om statskoncernen erbjuder skogstjänster också på en konkurrensutsatt marknad. De offentliga aktörerna har överlappande funktioner bland annat i fråga om konsultationer.

För en del av de främjande uppgifter som Finlands skogscentral avstått från finns inte någon motsvarande tjänst på den privata marknaden. Staten måste påskynda i synnerhet reparationer av enskilda vägar, miljöstödsprocesser och rådgivning till passiva skogsägare. Tjänsten MinSkog.fi och den öppna skogs- och naturinformationen är viktiga för alla skogsbranschaktörer. Kvaliteten på informationen om skog och natur ska förbättras ytterligare. Skogsägarna måste också få tillgång till all den myndighetsinformation som påverkar skogsbruket. Finlands skogscentral ska dock se till att inte utveckla tjänsten MinSkog.fi så att den också omfattar skogsplanering och konkurrerar således med privata aktörer.

”Jord- och skogsbruksministeriet tackar båda utredarna för ett mycket grundligt arbete. Överlag kan vi säga att de ändringar som på 2010-talet gjordes inom organisationerna som främjar skogsbruket har varit lyckade och att de uppställda målen har uppnåtts väl. Utredarnas utvecklingsförslag ger ministeriet ett bra underlag för att utveckla vidare marknaden för skogstjänster", säger forstrådet Erno Järvinen vid jord- och skogsbruksministeriet.

Rapport av Luoma (på finska)

Rapport av Kangas (på finska)

På andra webbplatser:

 

Utredning av behovet av att utveckla tjänsterna till skogsägare (Ministeriets pressmeddelande 28.6.2024)
 

Mer information:

 

Antti Leinonen, specialsakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 029 516 2137, [email protected]

Erno Järvinen, forstråd, chef för skogs- och bioekonomienheten, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 029 516 2150, [email protected]


 

Administration Bioekonomi Forskning och utveckling Förvaltningsområde Klimatförändring Natur och klimat Naturresurser Skogar Skogsprogram