Hoppa till innehåll

Vietnam har godkänt import av svin- och fjäderfäkött från Finland

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 15.7.2024 13.09
Pressmeddelande

Vietnams jordbruks- och landsbygdsministerium har meddelat att de har godkänt import av svin- och fjäderfäkött, samt köttprodukter av de här djuren från Finland. Exporten från Finland kan inledas då de finländska exportanläggningarna har i Vietnams register över importanläggningar.

Enligt jord- och skogsbruksminister Sari Essayah lyckades    projektet för marknadstillträde tack vare arbetsinsatserna av Livsmedelsverket och Finlands ambassad i Hanoi: ”Utan Livsmedelsverkets sakkunskap och ambassadens  ansträngningar  hade  projektet inte  kunnat ros i land.”
 
Projektet för marknadstillträde för svin- och fjäderfäkött inleddes redan 2018, men började  framskrida på allvar först 2021 efter att Vietnams jordbruks- och landsbygdsministerium meddelat att  det projektmaterial som Livsmedelsverket samlat in har godkänts. Det slutliga importgodkännandet föregicks av en inspektionsresa som Vietnams jordbruks- och landsbygdsministerium gjorde till Finland i oktober 2022. En exportfrämjande resa under ledning av den dåvarande jord- och skogsbruksministern gjordes också under samma månad till Vietnam. 
 
Exporten av produkter från Finlands livsmedelskedja till Vietnam har hittills varit rätt liten. År 2023 uppgick värdet av exporten till endast 175 100 euro . Minister Essayah tror att godkännandet av importen av svin- och fjäderfäkött  kommer att skapa en tydlig ökning i exportsiffrorna under de kommande åren. 

Mer information av jord- och skogsbruksministeriet

Hentriikka Kontio, veterinärråd, tfn 0295 16 2423, fornamn.efternamn(at)gov.fi
 

Djur och växter Mat och jordbruk