Hoppa till innehåll

10 miljoner euro utlyses för pilotförsök som möjliggör flexibla kontinuiteter mellan förskoleundervisning och den inledande undervisningen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 8.2.2022 11.38 | Publicerad på svenska 8.2.2022 kl. 11.40
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet utlyser statsunderstöd för att stödja utvecklingen av flexibla kontinuiteter mellan förskoleundervisningen och den inledande undervisningen på lokal nivå. Anordnare av förskoleundervisning och grundläggande utbildning kan ansöka om statliga specialunderstöd för pilotprojekt som genomförs 2022–2023. Ansökan gäller inte de kommuner som deltar i försöket med tvåårig förskoleundervisning.

Genom statsunderstöden stöder man projekt som stärker lärandet inom förskoleundervisningen och den inledande undervisningen. Syftet med pilotprojekten är att hitta funktionella och pedagogiska lösningar för att utveckla kontinuiteter som stöder barnens utveckling och lärande samt övergångsförfaranden mellan förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen.

Statsunderstödet är avsett för bland annat kommuner och anordnare av förskoleundervisning och grundläggande utbildning för att genomföra pilotprojekt som stöder undervisning i sammansatta klasser, undervisning som inte är bunden till årskurser, samundervisning och teamundervisning. 

I pilotprojekten utvecklas verksamhetsmodeller utifrån lokala behov i syfte att göra förskoleundervisningen och den inledande undervisningen till en enhetlig helhet, detta i enlighet med lagstiftningen och läroplansgrunderna för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen.

Som ett led i pilotprojekten genomförs en utredning om undervisningsarrangemangen för flexibla kontinuiteter mellan förskoleundervisningen och den inledande undervisningen samt om deras verkningsfullhet som en del av utvecklingen.

Ansökningstiden går ut den 15 mars 2022. Understöd kan sökas till ett belopp av sammanlagt 10 miljoner euro för åren 2022–2023.

Mer information:
Erja Vitikka, undervisningsråd, tfn 0295 330 058
Mervi Eskelinen, specialsakkunnig, tfn 0295 330160 
Aili Tervonen, projektsekreterare, tfn 0295 330216