Hoppa till innehåll

Minister Multala: Bristen på läkare och veterinärer åtgärdas genom historiska utbildningssatsningar

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 8.00
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet samt Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Östra Finlands och Uleåborgs universitet har kommit överens om en permanent ökning av utbildningsvolymerna för läkare och veterinärer. Antalet studerande som inleder utbildning som leder till medicine licentiatexamen utökas redan vid antagningen 2024.

Antalet nybörjarplatser inom läkarutbildningen kommer att öka med över 70 platser från nuvarande 755. Utbildningsvolymerna kommer att höjas vid samtliga ovannämnda universitet. Antalet nybörjarplatser inom veterinärutbildningen kommer att öka med 20 platser senast från och med 2026. Inom utbildningen erbjuds för närvarande 70 nybörjarplatser. 

”Det uppskattas att det finns en kronisk brist på upp till tusentals läkare i Finland. Att det finns tillräckligt med läkare är en avgörande faktor med tanke på tillgången till tjänster i välfärdssamhället. Bristen kan inte åtgärdas utan betydande åtgärder. Genom detta tillägg på över 70 platser gör vi det också möjligt för allt fler unga att studera inom sitt drömområde”, säger forsknings- och kulturminister Sari Multala. 

I Finland har det länge rått brist på läkare. Det behövs fler yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården bland annat på grund av att befolkningen åldras. Den otillräckliga tillgången till läkare har försämrat tillgången till social- och hälsovårdstjänster och ökat kostnaderna för välfärdsområdenas verksamhet. 

Enligt undervisnings- och kulturministeriets och jord- och skogsbruksministeriets gemensamma utredning bör också fler veterinärer utbildas. För att primärproduktionen, livsmedelssäkerheten och djurens hälsa och välbefinnande ska kunna garanteras krävs det att antalet studieplatser för veterinärer ökas. 

Senast från och med 2026 kommer det att införas en permanent ökning på minst 20 nybörjarplatser inom grundutbildningen för veterinärer jämfört med 2023 års nivå. Efter ökningen kommer antalet nybörjarplatser att uppgå till minst 90 platser per år. Helsingfors universitet anvisas ett tilläggsanslag för detta på sammanlagt 4 961 000 euro.

Utbildningssatsningarna är ekonomiskt hållbara

Universitetsutbildningen inom flera andra områden har redan tidigare utvidgats under högskolornas pågående avtalsperiod. Utbildningarna inom medicin och veterinärmedicin har hittills inte utvidgats på grund av deras höga kostnader. En utvidgning av dessa utbildningar förutsätter nya åtgärder.

”Det är mycket dyrt att ordna medicinsk och veterinärmedicinsk utbildning. De hör till de allra dyraste examina på högskolenivå. De större utbildningsvolymerna kommer dock på lång sikt också att bli ekonomiskt hållbara och göra det möjligt att bättre se till att personalen räcker till”, konstaterar minister Multala.

I regeringsprogrammet förbinder sig regeringen att höja befolkningens utbildningsnivå, öka antalet nybörjarplatser inom social- och hälsovårdsutbildningen och trygga tillgången till veterinärtjänster i hela landet. 

Undervisnings- och kulturministeriet beslutade i februari 2024 om stöd för att öka utbildningsvolymerna för sjukskötare, röntgenskötare och bioanalytiker. Med denna finansiering ökades antalet nybörjarplatser i yrkeshögskoleutbildningar inom social- och hälsovård med sammanlagt 1 011 platser.

Omfattande tilläggsfinansiering

”I dagens svåra ekonomiska läge är de tilläggsresurser på cirka 23,4 miljoner euro som nu riktas till utbildningen av läkare och veterinärer mycket omfattande. Men om vi inte gör det möjligt för fler personer att utbilda sig inom området skulle det leda till ännu större mänskliga och samhälleliga  kostnader. Det handlar om hur vi ser till att välfärdssamhället kan ta hand om finländarna”, fortsätter Multala. 

De första medicine licentiater som utbildas med den finansiering som nu beviljas inom ramen för statsfinanserna kommer att utexamineras år 2030 och de första veterinärmedicine licentiaterna år 2032.  

Ökningar av antalet nybörjarplatser inom utbildningen för medicinsk grundexamen enligt universitetens gemensamma förslag:
 

Universitet Antalet nya nybörjarplatser som införs permanent inom läkarutbildningen fr.o.m. 2024 (minst) Antalet nybörjarplatser inom läkarutbildningen fr.o.m. 2024 (minst)
 
Tilläggsfinansiering för övergångsperioden sammanlagt, euro
Helsingfors universitet 15 160 3 900 000
Åbo universitet 15 160 3 900 000
Tammerfors universitet 15 160 3 900 000
Östra Finlands universitet 10 174 2 600 000
Uleåborgs universitet 16 172 4 160 000
Totalt 71 826 18 460 000

Mer information: 

  • Sanna Hirsivaara, utbildningsråd, tfn 02953 30404
  • Jorma Karhu, undervisningsråd, tfn 02953 30139
  • Emmi Venäläinen, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 453 2773
     
Högskoleutbildning och forskning