Hoppa till innehåll

Uttryck din åsikt om verkställandet av kulturmiljöstrategin senast 14.9

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 2.9.2014 12.54
Nyhet

Miljöministeriet och undervisnings- och kulturministeriet informerar Finlands första kulturmiljöstrategi färdigställdes i mars, och nu ska åtgärderna i strategin omsättas i praktiken. Hur kan det göras på bästa möjliga sätt? Den arbetsgrupp som utarbetar en genomförandeplan tar emot kommentarer och synpunkter på webbtjänsten Dinasikt.fi fram till den 14 september.

Kulturmiljön utgör grunden för samhällets och människornas minne och identitet. Den innefattar betydande samhälleliga och kulturella värden. En välbevarad, regionalt präglad kulturmiljö som representerar flera tidsperioder ökar människors välbefinnande. Nu efterlyses kommentarer och idéer i anslutning till fyra teman: kulturmiljöfostran, utbildning, forskning och kulturmiljöinformation.

Enkäten är framför allt riktad till dem som arbetar med kulturmiljöfrågor, men alla som är intresserade av ämnet har möjlighet att delta.

Kulturmiljön en källa till välbefinnande och livskraft

Kulturmiljöstrategins vision är att kulturmiljön år 2020 är en källa till välbefinnande och livskraft. Människorna uppskattar kulturmiljön och arbetar aktivt för dess bästa. En välskött kulturmiljö lever i tiden, men bevarar samtidigt sina särdrag. Den offentliga förvaltningens resurser är inriktade på att se till att förändringen är kontrollerad. Samtidigt leder kulturmiljöns mångfald till öppningar för framgång inom näringslivet.


Arbetet med att verkställa kulturmiljöstrategin kommer att ske genom praktiska åtgärder. I samband med att åtgärderna bereds får olika aktörer tillfälle att lämna synpunkter på och idéer om hur strategiarbetet kan främjas på bästa sätt.


Dinasikt.fi: Kulturmiljöstrategin i praktiken (på finska)

Kulturmiljöstrategin

Mer information
Arbetsgruppens sekreterare, specialsakkunnig Satu Airas, miljöministeriet, tfn 0295 250 332, [email protected]
Arbetsgruppens sekreterare, specialforskare Laura Tuominen, Museiverket, tfn 040-128 62 57, [email protected]