Hoppa till innehåll

Reformen av bildningsförvaltningen sänds på remiss

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 13.12.2024 16.09
Nyhet
Sivistyshallinto2030-teksti.

Ämbetsverksstrukturen inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde reformeras. Målet är att stärka bildningsförvaltningens genomslag genom att utveckla enhetliga verksamhetsmodeller och -strukturer för ministeriet och dess myndigheter. Utöver ministeriet föreslås det att bildningsförvaltningen i fortsättningen ska bestå av fem myndigheter. Utlåtanden om reformen samlas in fram till den 31 januari 2025. 

Undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde omfattar för närvarande 11 myndigheter. Av dessa föreslås det att besvärsnämnden för studiestöd överförs till besvärsnämnden för social trygghet, som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Vidare föreslås det att de övriga 10 myndigheterna ombildas till fem från och med ingången av 2026. 

Enligt förslaget ska Institutet för de inhemska språken slås samman med nuvarande Utbildningsstyrelsen och bilda en egen avdelning vid myndigheten. Den myndighet som slås samman föreslås få namnet Utbildningsstyrelsen.

Dessutom föreslås det att Museiverket och förvaltningsnämnden för Sveaborg slås samman till en myndighet som sköter uppgifter som hänför sig till kulturarvet. Det föreslås att myndigheten får namnet Kulturarvsmyndigheten.

Ytterligare föreslås det att Riksarkivet, Tillgänglighetsbiblioteket Celia och Depåbiblioteket slås samman till en myndighet som sköter uppgifter i anslutning till arkiv- och biblioteksverksamhet. Myndigheten föreslås få namnet Riksarkivet.

Därtill föreslås att uppgifterna i anslutning till främjandet av konst och kultur ska skötas av en ny myndighet som omfattar den verksamhet som för närvarande sköts av Centret för konstfrämjande och Nationella audiovisuella institutet. Det föreslås att den nya myndigheten får namnet Kulturmyndigheten.

Enligt förslaget ska Finlands Akademi även i fortsättningen svara för främjandet av forskning som en separat myndighet.

För kunderna förblir bildningsförvaltningens tjänster och funktioner tills vidare oförändrade och finns fortfarande på samma adresser.

Målet är att öka bildningsförvaltningens genomslag

Bakgrunden till reformen av bildningsförvaltningen är behovet av att stärka genomslaget, produktiviteten och serviceförmågan i verksamheten. 

I regeringspropositionen föreslås det att det stiftas en ny lag om bildningsförvaltningen, det vill säga om myndigheterna inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde, samt lagar för de enskilda myndigheterna där uppgifterna för varje myndighet beskrivs närmare.

Dessutom föreslås det att det stiftas en lag om bibliotekstjänster för personer med läsnedsättning.
Avsikten är att fortsätta arbetet med reformen genom att centralisera informationsförvaltningens system och digitala tjänster samt genom att producera gemensamma förvaltnings- och stödtjänster. 

Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om en reform av myndigheterna inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde ska överlämnas till riksdagen under vårsessionen 2025. Reformen av bildningsförvaltningen ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. 

Mer information: 
Anita Lehikoinen, kanslichef, tfn 0295 330 182
Eerikki Nurmi, lagstiftningsråd, tfn 0295 330 234