Hoppa till innehåll

Regeringen avtalade om timfördelningsreformen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2012 11.05
Pressmeddelande -

Regeringen fattade beslut om timfördelningsreformen torsdagen den 28 juni. Reformen innebär ett ökat timantal i konst och färdighetsämnen, samhällslära samt idrott och gymnastik. Språkprogrammen blir mer mångsidiga. Timantalet i religionsundervisningen minskar. Användandet av drama som undervisningsmetod ökar såväl inom modersmålsundervisningen som i undervisningen i samhällslära. Undervisningen i fysik, kemi, biologi, geografi och hälsolära kommer framöver att vara integrerade i omgivningsläran i klasserna 1-6.

Den konst- och färdighetsundervisning som är gemensam för alla ökar med fyra årsveckotimmar. Genom att öka timantalet inom idrott och gymnastik, musik och bildkonst stöder man konstfostrans likvärdighet samt utvecklandet av en aktiv rörlig hobby för alla unga. Ändringen stöder också bättre än tidigare tillgången till behöriga lärare inom konst- och färdighetsämnen. Huslig ekonomi räknas framöver även offentligt till helheten konst- och färdighetsämnen.

Undervisningen i historia och samhällslära tidigareläggs och antalet timmar i samhällslära ökar med två veckoårstimmar. Yngre elever får, då den nya timfördelningen träder i kraft, undervisning i grunderna i samhällspåverkan och får delta och påverka i undervisningen bland annat genom drama. De kommer också att få fördjupad undervisning i huslig ekonomi. Genom reformen tar man tag i att finländska unga hyser ett så svagtintresse för samhälleliga ärenden, behovet att stärka undervisningen i samhällelig värdefostran samt i de brister i praktisk ekonomisk kunskap som framkommit. Undervisningen i religion och livsåskådningskunskap minskar med en årsveckotimme i den nya timfördelningen.
Språkprogrammen blir mer mångsidiga genom att man erbjuder anordnare av undervisning möjligheten att ordna undervisning i A2- och B2-språk med hjälp av statens specialunderstöd. Meningen är att man justerar finansieringen i ett senare skede innan de nya läroplanerna träder i kraft.Undervisningen i B1-språket tidigareläggs så att undervisningen inleds i sjätte årskursen.

Statsrådet godkände två utlåtanden. Meningen är att man fattar beslut om att öka minimitimantalet för valbara ämnen med tre årsveckotimmar under våren 2013. Statsrådet förutsätter också att undervisnings- och kulturministeriet bereder en regeringsproposition senast i slutet av 2014, där man föreslår att det blir obligatoriskt för anordnare av utbildning att erbjuda undervisning i det frivilliga A2-språket.

Ytterligare information:
- överdirektör Eeva-Riitta Pirhonen, tfn 0295 3 30258
- statssekreterare Tapio Kosunen, tfn 0295 3 30168

Timfördelningen i den grundläggande utbildningen (pdf )
_ _ _

Statsrådet beslutar om de allmänna riksomfattande målen för den utbildning som avses i lagen om grundläggande utbildning samt om hur den tid som används för grundläggande utbildning skall fördelas mellan undervisning i olika ämnen, ämnesgrupper och elevhandledning (timfördelning).

Utbildningsstyrelsen beslutar om målen för och det centrala innehållet i den grundläggande utbildningens olika läroämnen, ämneshelheter, elevhandledningen och annan undervisning som avses i denna lag samt om de centrala principerna för samarbetet mellan hemmet och skolan och för elevvården och om målen för den elevvård som hör till undervisningsväsendet (grunderna för läroplanen).

Läroplaner som utarbetats enligt förordningen tas i bruk i alla åldersklasser inom den grundläggande utbildningen från och med 1.8.2016.