Hoppa till innehåll

Statens kapitaliseringsfinansiering till arkitektur- och designmuseet håller på att säkerställas

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 13.47
Pressmeddelande
Bild: Sami Saastamoinen

Staten bereder sig på att anvisa sammanlagt 58 miljoner euro i kapital till Finlands arkitekt- och designmuseum i år och nästa år. Avkastningen av kapitalet möjliggör museiverksamhet av toppklass i ett nytt arkitektur- och designmuseum som byggs i Helsingfors. Statsrådets proposition om kapitalisering av museistiftelsen ingår i den tredje tilläggsbudgetpropositionen för 2024 som lämnats till riksdagen.

Staten har förbundit sig att kapitalisera Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum med sammanlagt 60 miljoner euro, varav 2 miljoner euro ingick redan i budgeten för 2023. Om riksdagen godkänner förslaget, är avsikten att 30 miljoner euro av den återstående andelen ska betalas i år och 28 miljoner euro 2025.

– Det nya arkitektur- och designmuseet är en betydande framtidssatsning och svarar på det omfattande internationella intresse som vår arkitektur och design väcker, säger forsknings- och kulturminister Sari Multala

Det nya museet är verksamt nationellt och internationellt. Den bärande idén i museets verksamhetskoncept är att föra samman människor och hjälpa dem att lösa framtidens stora frågor genom design och arkitektur. 

− Konceptet sammanfattar det på ett träffande sätt: ur en designers perspektiv kan allt göras annorlunda och bättre. Ett inspirerande och attraktivt museum väcker till att tänka och att utnyttja våra starka sidor för att göra saker på nya sätt. Projektet är en betydande investering för hela Finland och öppnar möjligheter också för ekonomisk tillväxt. 

Stiftelsens kapital samlas in från staten, staden och privata finansiärer

Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum har som mål att samla ihop ett grundkapital på sammanlagt 150 miljoner euro. Staten och Helsingfors stad anvisar båda stiftelsen 60 miljoner euro i kapital och stiftelsen har förbundit sig att skaffa resten, dvs. 30 miljoner euro, hos privata finansiärer. De privata finansiärernas andel av finansieringen av projektet är exceptionellt stor och största delen av finansieringen har redan samlats in. Helsingfors stadsfullmäktige har för sin del redan fattat beslut om kapitaliseringen.

− Projektets betydelse för Finland illustreras av att staten förbinder sig till det trots det svåra ekonomiska läget. Statens, stadens och privata aktörers donationer möjliggör tillsammans skapandet av ett internationellt betydelsefullt och unikt museum, konstaterar minister Multala. 

Den statliga kapitaliseringen förutsätter att kapitaliseringen av Helsingfors stad och privata finansiärer också genomförs planenligt. Ett ytterligare villkor är att avgöranden som gäller beskattnings- och statsstödsfrågor blir klara. Om den nya museibyggnaden inte genomförs återgår det beviljade kapitalet till staten.

Stiftelsens kapital ska inte användas för byggande, men avkastningen kan användas för att stödja museet i hyres- och fastighetsutgifterna för den nya museibyggnaden. 

Man har grundat ett separat fastighetsaktiebolag för byggandet av museet, och det ansvarar för utvecklingen av byggprojektet och bland annat för ordnandet av en planeringstävling i samarbete med stiftelsen. Avsikten är att den nya museibyggnaden ska vara öppen 2030. 

AD-museet Ab, som ägs av Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum, svarar för museets verksamhet. De tidigare Designmuseet och Arkitekturmuseet, inklusive samlingarna, har redan förenats med AD-museet.

Mer information: 
Päivi Salonen, kulturråd, tfn 0295 330 281

Ett kunnigt Finland Kultur