Hoppa till innehåll

Stödet för gymnasiestuderande och deras möjligheter att visa sitt kunnande utvidgas

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 13.58
Pressmeddelande

Stödet för lärande, specialundervisningen och finansieringsgrunderna revideras inom gymnasieutbildningen. Samtidigt görs möjligheterna att avlägga studentexamen mångsidigare, när det blir möjligt att avlägga examen på engelska och ett prov i ett konst- och färdighetsämne fogas till examen. Ändringarna är en del av genomförandet av regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Statsrådet lämnade en proposition om detta till riksdagen den 10 oktober.

Gymnasiestuderandenas rätt till stöd för lärandet stärks genom bestämmelser om deras rätt till sådan stödundervisning som de behöver för att genomföra gymnasiets lärokurs. Dessutom ska de studerande ha rätt till specialundervisning, om de på grund av konstaterade inlärningssvårigheter eller av någon annan därmed jämförbar orsak behöver specialundervisning för att uppnå målen för kunnandet i lärokursen. Med konstaterade inlärningssvårigheter avses sådana faktorer som försvårar den studerandes lärande och som har identifierats antingen under den grundläggande utbildningen eller under utbildningen på andra stadiet. Dessa faktorer kan bero på inlärningssvårigheter, neuropsykiatriska svårigheter eller annan skada eller sjukdom som försvårar lärandet. Utbildningsanordnaren fattar beslut om att ge specialundervisning, och den studerande eller dennes vårdnadshavare har rätt att söka ändring i beslutet. De ändringar som gäller stödet för lärande, stödundervisning och specialundervisning träder i kraft den 1 augusti 2025.

För att stärka stödet för lärande ingår det i statsbudgeten för 2025 en anslagshöjning på 10 miljoner euro.

- Stödundervisningen är avsedd att ordnas med låg tröskel för studerande som behöver stöd för att framskrida i sina studier. Omdefinieringen av specialundervisningen gör gymnasieutbildningen tillgänglig för ungdomar som på grund av inlärningssvårigheter kanske tidigare inte har kunnat delta i den, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz.

En examinand kan avlägga ett studentprov i ett konst- och färdighetsämne inom bildkonst, gymnastik och musik. I provet kommer att ingå ett arbetsprov där examinanden visar sådant kunnande som är karakteristiskt för läroämnet. Studentexamensnämnden svarar för den innehållsmässiga utvecklingen av provet och arbetsprovet. De första studentproven i konst- och färdighetsämnen kan ordnas 2029.

- Studentprovet i konst- och färdighetsämnen ger den studerande mångsidigare möjligheter att visa sitt kunnande i studentexamen. Den här förändringen har man väntat på, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz. 

Studentexamen på engelska genomförs som en tredje språkversion av den nationella examen. Examen är avsedd för studerande vars språkkunskaper inte räcker till för att avlägga gymnasieutbildning och studentexamen på finska eller svenska. Examinander med ett främmande språk som modersmål ska som det obligatoriska provet i modersmål och litteratur avlägga provet i svenska eller finska som andraspråk och litteratur. Eftersom studentexamen avläggs på gymnasiets undervisningsspråk, kan utbildningsanordnarna år 2025 ansöka om ändringar i anordnartillståndet för att inleda utbildningen i augusti 2026. De första studentproven på engelska kan ordnas hösten 2028.

Det föreslås att bestämmandet av gymnasieutbildningens pris per enhet ändras så att priset per enhet bestäms på basis av om utbildningsanordnaren har färre än 200 studerande samt på basis av utbildningsanordnarens fjärrortstal och om utbildningsanordnarens undervisningsspråk är ett nationalspråk som är minoritetsspråk i den kommun där undervisningen huvudsakligen ordnas. Enligt förslaget ska utbildningsanordnare med färre än 200 studerande även i fortsättningen få en höjning av priset per enhet, men höjningen blir mindre än för närvarande om utbildningsanordnaren inte verkar i ett glest befolkat område eller om anordnarens undervisningsspråk inte är ett lokalt minoritetsspråk. De nya finansieringsgrunderna träder i kraft stegvis från och med 2026 så att de för första gången tillämpas fullt ut 2028.

Mer information: Petri Lempinen, överdirektör, tfn 0295 330 180

Allmänbildande utbildning Ett kunnigt Finland Utbildning