Studerande börjar åter omfattas av bostadstillägget till studiestöd
Lagen om studiestöd och lagen om allmänt bostadsbidrag ändras. Andra studerande än de som är vårdnadshavare för ett barn och som överfördes till bostadsbidraget 2017 ska åter börja omfattas av studiestödets bostadstillägg. Bostadstillägget beviljas individuellt och dess belopp påverkas endast av stödmottagarens egna inkomster.
Enligt förslaget är bostadstillägget högst 80 procent av månadshyran, bruksvederlaget eller med dessa jämförbara månatliga boendeutgifter till ett fast belopp enligt hyresavtalet eller bostadsrättsavtalet. I bostadstillägget beaktas regionala skillnader i boendekostnaderna, och de maximala boendeutgiftsgränserna bestäms enligt kommungrupp. Kommungrupperna är desamma som i det allmänna bostadsbidraget.
I och med reformen kommer största delen av de studerande, uppskattningsvis 208 500 studerande, som omfattas av allmänt bostadsbidrag övergå till att omfattas av studiestödets bostadstillägg. På grund av skillnaderna mellan systemen kan det ske betydande förändringar i nivån på stödet för studerandes boende. Det föreslås att inkomstgränserna för studiestödets bostadstillägg ska vara högre än inkomstgränserna för det allmänna bostadsbidraget, och inkomsterna för andra boende i samma bostad ska inte inverka på bostadstilläggets belopp.
– Ändringarna underlättar planeringen av den studerandes inkomster under året, då den studerande behöver iaktta endast en inkomstgräns. Det ska alltid vara lönsamt att arbeta, om man vill och kan göra det. I fortsättningen är bostadstillägget också individuellt, vilket är en betydande förbättring jämfört med den nuvarande modellen, säger idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist.
I och med reformen ökar statens utgifter för bostadstillägget samtidigt som utgifterna för det allmänna bostadsbidraget minskar, så att nettobesparingen fram till 2028 är 57 miljoner euro.
Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. Reformen hänför sig till regeringsprogrammet, enligt vilket en modell ska framtas som alternativ till det allmänna bostadsbidraget. Modellen ska uppmuntra till samboende och vara ekonomiskt attraktiv.
De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 augusti 2025.
Frågor och svar om överföringen till bostadstillägget på ministeriets webbplats (på finska)
Mer information: Virpi Hiltunen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 330 110