Hoppa till innehåll

Stöd till hälsofrämjande motion för vuxna

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.2.2014 12.38
Nyhet

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki har beviljat 936 000 euro till 22 projekt för utvecklande av hälsofrämjande motion för vuxna. Understöden beviljas ur tippningsmedel.

Genom utveckling av den hälsofrämjande idrotten verkställs regeringsprogrammets riktlinjer om att bland vuxenbefolkningen främja en livsstil som genom hela livet baserar sig på motion, vardagsmotion, motion i arbetsgemenskapen samt jämställdhet i fråga om möjligheterna till hobbyverksamhet.
Huvudsyftet är att öka vuxenbefolkningens rörlighet så att den motsvarar rekommendationerna för hälsomotion genom att skapa en låg tröskel till möjligheterna för motion i vardagen.

Understöd beviljades till projekt i anslutning till specialmotion och förebyggande av utslagning, projekt som riktar sig till unga vuxna samt riksomfattande och regionala projekt i arbetsgemenskapen.

Projekt i anslutning till specialmotion och förebyggande av utslagning omfattande projekt för äldre samt projekt för olika sjukdoms- och handikappgrupper. Projekten som riktar sig till unga vuxna är i huvudsak högskolornas och yrkeshögskolornas projekt. Det mest betydande riksomfattande projektet bland projekten för motion inom arbetsgemenskapen var Valo ry:s projekt för att göra personalmotionen riksomfattande.

Kommunernas projekt för hälsofrämjande motion har i och med reformen av understödssystemet överförts till regionalförvaltningsmyndigheterna.

Beviljade understöd (pdf)