Hoppa till innehåll

Budgetförslaget för justitieministeriets förvaltningsområde 2025

justitieministeriet
Utgivningsdatum 9.8.2024 10.16
Pressmeddelande

För justitieministeriets förvaltningsområde föreslås ett anslag på sammanlagt 1,2 miljarder euro för 2025. 82 procent av anslaget ska användas för verksamheten vid förvaltningsområdets ämbetsverk. Anslagsförslaget är cirka 23 miljoner euro större än i den ordinarie budgeten för 2024, om man bortser från de årligen varierande valutgifterna. Anslaget i budgetförslaget påverkas av tidigare anslagsökningar, produktivitetsbesparingar och nya förslag.

Det största tillägget på 25 miljoner euro anvisas i enlighet med regeringsprogrammet för att trygga rättsvården. För samma ändamål har tidigare anvisats en nivåförhöjning på 10 miljoner euro.

En skärpt kriminalpolitik

I regeringens tidigare beslut har finansiering också reserverats för att förebygga brott och skärpa straffen. Denna finansiering har gjort det möjligt att förbättra säkerhetstekniken i fängelserna under 2024. Också det ökande antalet fångar gör att en del av säkerhetstekniken i fängelserna behöver förnyas. Justitieministeriet föreslår att från ramreserven för nästa år anvisas tilläggsfinansiering på 4,7 miljoner euro för säkerhetsteknik, bland annat övervakningssystem.

Bestämmelserna om villkorlig frigivning ändras så att en person kan räknas som förstagångsförbrytare endast en gång. Detta beräknas öka det dagliga antalet fångar med 40 personer. Uppskattningen är dock att förändringen i antalet fångar realiseras fullt ut först efter fem år. I och med förändringen i antalet fångar medför reformen ett behov av tilläggsanslag på 656 000 euro 2025.

Antalet fångar väntas öka under de närmaste åren även om det inte görs några skärpningar i lagstiftningen. Ökningen beror på tidigare ändringar i lagstiftningen, bland annat reformen av lagstiftningen om sexualbrott, och på den förväntade allmänna ökningen av brottslighet. Brottspåföljdsmyndigheten har tidigare fått finansiering för att bygga fängelsebyggnader i Vaala, Vanda och Uleåborg. Dessa fängelser bidrar med 200 nya fängelseplatser under 2024–2025.

Det finns ett behov av ytterligare fängelseplatser också i framtiden på grund av det föråldrade fängelsebeståndet, som delvis behöver renoveras. Möjliga finansieringslösningar kommer att ses över senare.

Under budgetförhandlingarna är det också justitieministeriets mål att få finansiering för hanteringen av konsekvenserna av att lagstiftningen om vapenbrott skärps i enlighet med regeringsprogrammet.

Rättsstatens kärnfunktioner tryggas trots det ekonomiska läget

Vid vårens ramförhandlingar beslutade regeringen om nya besparingar på 10,7 miljoner euro i anslaget för justitieministeriets förvaltningsområde 2025. För statsunderstöd har det reserverats 3,5 miljoner euro mindre än i år, vilket innebär en nedskärning på i genomsnitt 25 procent. Utöver detta beslutade regeringen vid regeringsförhandlingarna om produktivitetsbesparingar på 7,2 miljoner euro för 2025.

Regeringen vill sörja för Finlands yttre och inre säkerhet och rättsvårdens funktionsförmåga. Därför är besparingarna inom justitieministeriets förvaltningsområde mindre än de som i snitt drabbar den övriga statsförvaltningen. Avsikten är att de besparingar som görs i rättsvården ska riktas till annat än målen i redogörelsen för rättsvården, för vilka det har reserverats 65 miljoner euro 2025.

Ur budgeten för justitieministeriets förvaltningsområde 2025 finansieras kärnfunktionerna i den demokratiska rättsstaten. Största delen av det föreslagna anslaget, 82 procent, används för verksamheten vid de ämbetsverk inom förvaltningsområdet som ombesörjer rättsskydd. Detta omfattar domstolsväsendets verksamhet (369 miljoner euro), offentlig rättshjälp, intressebevakning och skuldrådgivning (96 miljoner euro), åklagarverksamheten (64 miljoner euro), utsökningsverksamheten (111 miljoner euro), verkställigheten av fängelsestraff och samhällspåföljder (293 miljoner euro), justitieministeriet (22 miljoner euro), Rättsregistercentralen (9 miljoner euro) samt specialmyndigheterna inom justitieministeriets förvaltningsområde (22 miljoner euro).

Övriga anslagsökningar

Dataombudsmannens uppgifter har ökat betydligt under de senaste åren, och det föreslås 1,5 miljoner euro för att trygga dataombudsmannens resurser. I förslaget ingår dessutom 170 000 euro för underrättelsetillsynsombudsmannens verksamhet och 110 000 euro för Rättsregistercentralens utökade uppgifter till följd av CER-direktivet, som skyddar samhällets kritiska funktioner.

Behandlingen av budgetförslaget fortsätter i september

Nästa steg är att regeringen behandlar budgetförslaget vid sina budgetförhandlingar den 3–4 september. Därefter färdigställer finansministeriet regeringens budgetproposition, som överlämnas till riksdagen den 23 september. Riksdagen godkänner statsbudgeten i december.

Ytterligare information:
Teija Makkonen, statssekreterare, tfn 0295 150 251, [email protected]
Tapio Laamanen, avdelningschef, tfn 0295 150 290, [email protected]
Niina Puolusmäki, enhetschef, tfn 0295 150 103, [email protected]

Justitieministeriets förslag till budget för 2025 (på finska)
Finansministeriets förslag till statsbudget för 2025 (på finska)