Hoppa till innehåll

Justitieministeriets demokratipris tilldelades projekt som främjar äldre mäns delaktighet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2024 12.01
Pressmeddelande

Miina Sillanpään Säätiö har tilldelats justitieministeriets demokratipris. Temat för priset var främjande av äldres delaktighet i samhället. Justitieminister Leena Meri överräckte priset vid den nationella demokratidagens tillställning i Helsingfors.

Justitieministeriets demokratipris tilldelades i år Miina Sillanpään Säätiö för dess projekt ”Voimaa ikämiesten arkeen”. Erkännandet ges för verksamhet som främjar äldres delaktighet i samhället. Priset är en viktig påminnelse om att personer i alla åldrar har rätt till ett aktivt medborgarskap.

–    I enlighet med regeringsprogrammet ska vi ska ta hand om äldre och deras funktionsförmåga. Vi stöder också äldre personers möjligheter att delta i det digitaliserade samhället. Därför anser jag det vara viktigt att vi i år tilldelar justitieministeriets demokratipris för främjande av äldres delaktighet, konstaterade justitieminister Leena Meri.

Syftet med det prisbelönta projektet var att öka delaktigheten för män över 65 år samt att minska deras upplevelser av ensamhet genom kamratgruppsverksamhet i Södra Karelen och Kymmenedalen. Stiftelsens projektpartner var Sydöstra Finlands kompetenscentrum inom det sociala området, Socom.

Pristagaren valdes ut av en jury som bestod av hedersdoktorn och översocialrådet Aulikki Kananoja och författaren Matti Rönkä. Juryns beslut var enhälligt.
– I vårt val betonade vi delaktighet som grundar sig på äldre personers egna intressen och livserfarenhet. I stiftelsens projekt främjas delaktigheten på ett värdefullt sätt genom att äldres personers kunskaper och färdigheter kommer till användning. Verksamheten har också fortsatt efter att projektet avslutades, vilket ökar projektets värde, motiverade Rönkä valet.

Justitieministeriets demokratipris delades nu ut för åttonde gången. Juryn tilldelade utöver demokratipriset tre hedersomnämnanden till civilsamhällesaktörer. Hedersomnämnanden gick till:

  1. Caritas-säätiö, som är en del av nätverket för uppsökande äldreomsorg i Uleåborg
  2. Finlands Romaniförening för dess kultursensitiva äldrearbete
  3. Setlementti i S:t Michel för lokal föreningsverksamhet. 

Demokratipriset och hedersomnämnandena tilldelades i samarbete med finansministeriet och Finlands Kommunförbund. 

Mer information:
Mikko Lehtonen, specialsakkunnig, tfn 0295 150 173, [email protected]
Maria Wakeham-Hartonen, specialsakkunnig, tfn 0295 150 416, [email protected]
[email protected]