Hoppa till innehåll

Kommissionens rapport om rättsstatsprincipen: Förtroendet för Finlands rättsväsende fortsatt högt

justitieministeriet
Utgivningsdatum 25.7.2024 8.33
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen har publicerat 2024 års rapport om rättsstatsprincipen. I rapporten följer man utvecklingen i fråga om rättsstatsprincipen i EU-medlemsstaterna. Både allmänheten och företagen anser att rättsväsendets oberoende ligger på en hög nivå i Finland.

83 procent av allmänheten och 91 procent av företagen ansåg att domstolarnas och domarnas oberoende ligger på en ganska eller mycket bra nivå.

– Med tanke på den finländska rättsstaten är det anmärkningsvärt att största delen av finländarna litar på rättsväsendets oberoende. Arbetet för rättsstatens och rättsväsendets oberoende fortsätter, säger ställföreträdaren för kanslichefen och avdelningschefen Johanna Suurpää.

Kommissionen anser att den finska arbetsgruppen för rättsväsendet och den separata arbetsgrupp för oberoende som arbetsgruppen för rättsväsendet tillsatt är bra. Arbetsgruppen för rättsväsendet har till uppgift att stärka rättskipningens oberoende, rättssäkerhetens höga kvalitet och användarvänligheten i rättsväsendets tjänster. Kommissionen rekommenderar att arbetet fortsätter. 

Kommissionen konstaterar att Finland fortfarande uppfattas som ett av de minst korrumperade länderna i EU och i världen. Kommissionen rekommenderar dock att också Finland utvecklar korruptionslagstiftningen till vissa delar.  

Kommissionen lyfter också fram den pågående revideringen av lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet och betraktar den som en positiv utveckling. Dessutom nämner kommissionen lagen om öppenhetsregistret, som trädde i kraft vid ingången av 2024. I och med lagen har ett elektroniskt öppenhetsregister införts i Finland och ramen för lobbyverksamhet uppgraderats. 

Kommissionen rekommenderar bland annat att Finland godkänner den uppförandekod som gäller ramen för integritet och ansvarsskyldighet för ministrar och högre tjänstemän. När det gäller lagberedningen fäster kommissionen uppmärksamhet bland annat vid att remisstiderna har blivit kortare. 

Ytterligare information:
Johanna Suurpää, ställföreträdare för kanslichefen och avdelningschef, tfn 0295 150 534, [email protected]
Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 0295 150 170, [email protected] 

Europeiska kommissionens rapport om rättsstatsprincipen 2024