Hoppa till innehåll

Möjligt att driva in böter i alla EU-länder

justitieministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2006 11.35
Pressmeddelande -

Böter som dömts ut i en medlemsstat kan i fortsättningen verkställas i samtliga EU-länder.

Regeringen fattade beslut om innehållet i ett lagförslag om saken idag. Avsikten är att propositionen skall avlåtas till riksdagen vid presidentfördragningen den 15 september. Målet är att de nya bestämmelserna skall träda i kraft den 22 mars 2007.

Genom propositionen genomförs i Finland EU:s s.k. rambeslut om bötesstraff genom vilket principen om ömsesidigt erkännande utvidgas till att gälla ekonomiska påföljder som dömts ut i brottmål.

Exempelvis trafikböter som har ådömts en finländare i någon EU-stat kan drivas in i Finland. På motsvarande sätt kan böter som dömts ut i Finland skickas till en annan medlemsstat för indrivning. Myndigheterna driver in böterna på samma sätt som om det vore fråga om en dom som meddelats i hemlandet.

För närvarande är det möjligt att driva in böter som dömts ut i ett nordiskt land i hela Norden. För Finland och de andra medlemsstaterna i EU är det fråga om ett helt nytt förfarande.

Förfarandet gäller också ordningsbot som polisen förelagt och böter som åklagaren bestämt om vid strafforderförfarande. Likaså kan t.ex. bevisningskostnader som dömts ut skickas för verkställighet från en EU-stat till en annan.

En annan medlemsstat skall ändå inte vara skyldig att verkställa böter som är mindre än 70 euro.

I Finland sköts verkställigheten av böter av Rättsregistercentralen. Ändring i dess beslut får sökas hos tingsrätten i Tammerfors.

Ytterligare upplysningar:
Lagstiftningsrådet Mikko Monto, tfn (09) 1606 7585
e-post: fö[email protected]

Leena Luhtanen