Hoppa till innehåll

Remissbehandling pågår om skyldigheten att främja likabehandling inom småbarnspedagogiken

justitieministeriet
Utgivningsdatum 4.7.2024 11.12
Pressmeddelande

Vid justitieministeriet har det beretts en regeringsproposition där det föreslås ändringar i diskrimineringslagen i fråga om främjandet av likabehandling inom småbarnspedagogiken. I och med den föreslagna ändringen överförs skyldigheten att främja likabehandling från verksamhetsställena till en högre nivå. Propositionen är nu på remiss.

Det föreslås att diskrimineringslagen ändras så att den inte längre förpliktar anordnare och serviceproducenter inom småbarnspedagogiken att göra upp likabehandlingsplaner som gäller ett specifikt verksamhetsställe. Däremot ska anordnarna och serviceproducenterna utarbeta en likabehandlingsplan som gäller alla deras verksamhetsställen. Det är viktigt att de åtgärder för att främja likabehandling som presenteras i planen är effektiva och har inflytande också i vardagen vid verksamhetsställena för småbarnspedagogik.
 
Kommunen ansvarar för likabehandlingsplaneringen för aktörerna inom familjedagvården och den kommunala öppna småbarnspedagogiska verksamheten som en del av likabehandlingsplaneringen för kommunens småbarnspedagogiska verksamhet. Kommunerna ska fortsättningsvis omfattas av myndigheternas skyldighet att främja likabehandling och utarbeta en likabehandlingsplan för sin verksamhet. 

Initiativet till att slopa skyldigheten att göra upp planer som gäller ett specifikt verksamhetsställe har kommit från Kommunförbundet. I och med att det administrativa arbetet minskar blir det mer tid över för arbetet med barnen. Detta minskar även kostnaderna.

Propositionen baserar sig på ett mål i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och är en del av det mer omfattande målet att minska kommunernas uppgifter. Finanspolitiska ministerutskottet godkände propositionen i maj som en del av ett avregleringspaket som är under beredning.

Skyldigheten till likabehandlingsplanering inom småbarnspedagogiken infördes i och med en ändring av diskrimineringslagen som trädde i kraft 2023. Syftet var att bekämpa diskriminering och att förbättra personalens möjligheter att beakta barnens situation. I jämställdhetslagen föreskrivs det om skyldigheten att utarbeta jämställdhetsplaner för småbarnspedagogiken. Denna regeringsproposition påverkar inte skyldigheten enligt jämställdhetslagen.

Avsikten är att propositionen ska behandlas i samband med budgetpropositionen för 2025. Lagen ska enligt planen träda i kraft den 1 januari 2025.

Utlåtanden om utkastet till proposition kan lämnas i tjänsten utlåtande.fi fram till den 6 augusti 2024. 

Utlåtande.fi: Begäran om utlåtande om utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av diskrimineringslagen

Ytterligare information:
Marica Nordman, specialsakkunnig, tfn 0295 150 295, [email protected] (2–5.7 och fr.o.m. 2.8)
Corinna Tammenmaa, enhetschef, tfn 0295 150 181, [email protected] (22–26.7)
Jasmiina Jokinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 078, [email protected] (fr.o.m. 2.8)

Kommuner, städer och statens regionförvaltning Orpos regeringsprogram