Hoppa till innehåll

Undersökning: Finländska ungas ekonomiska kunnande på en god nivå

justitieministeriet
Utgivningsdatum 2.9.2024 13.00
Pressmeddelande

De finländska ungas ekonomiska kunnande är på en god nivå. Enligt en undersökning som justitieministeriet låtit göra är de unga kvinnornas ekonomiska kunnande bättre än männens, men männens ekonomiska verksamhet är lönsammare.

Det ekonomiska kunnandet hos unga i åldern 15−29 år samt attityder och beteenden i anslutning till ekonomi har nu utretts för första gången. Resultaten visar att de ungas ekonomiska kunnande är på en god nivå. I enkäten förstod de unga överraskande väl  grundläggande frågor om inflation, placeringar och räntor. 

Enligt enkäten är unga kvinnors ekonomiska kunnande något bättre än unga mäns. Könsskillnader observerades knappt alls hos personer under 18 år, men bland 18–29-åringar är kvinnornas ekonomiska kunnande, ekonomiska beteende och ekonomiska attityder bättre än männens. 

Män tar större ekonomiska risker och upplever också misslyckanden i synnerhet i digitala miljöer där kvinnor agerar mer försiktigt. Unga män upplever sin hantering av den egna ekonomin och sitt ekonomiska välbefinnande som bättre än unga kvinnor. Män sparar och placerar betydligt mer pengar än kvinnor. I synnerhet när det gäller sparande i värdepapper och fonder är skillnaderna stora. Män bostadssparar också mer.

Åldern hade en liten inverkan på de ungas ekonomiska kunnande i undersökningen. Det ekonomiska kunnandet hos tonåringar och unga vuxna är på ungefär samma nivå, även om högre utbildning är förknippad med något bättre ekonomiskt kunnande. Utbildningsnivån hos svarspersonernas föräldrar har ett klart samband med det ekonomiska kunnandet: det ekonomiska kunnandet bland högutbildade föräldrars avkomlingar var bättre än bland lågutbildade. 

Enkäten har utarbetats enligt modell som utarbetats av OECD:s nätverk för finansiell utbildning

Justitieministeriet lät utföra en undersökning om vuxnas ekonomiska kunnande 2023, och år 2024 var det de ungas tur. Årets undersökning genomfördes av forskningsgruppen DigiConsumers vid Jyväskylä universitet. Undersökningen finansierades av rådet för strategisk forskning. Materialet samlades in våren 2024 med hjälp av panelmaterial och telefonintervjuer (N=1 578). 

Enkäten har i tillämpliga delar utarbetats enligt en modell från OECD:s internationella nätverk för finansiell utbildning International Network on Financial Education (INFE). Det ekonomiska kunnandet mättes genom frågor om bland annat inflation, räntenivå och spridning av den ekonomiska risken. Det ekonomiska beteendet och välbefinnandet mättes genom frågor om hantering av den egna ekonomin, inköp, betalningar och skuldsättning. 

Undersökningen ingår i genomförandet av den nationella strategin för ekonomiskt kunnande

Visionen i den nationella strategin för ekonomiskt kunnande är att finländarnas ekonomiska kunnande ska vara bäst i världen före 2030. För att detta ska kunna påvisas krävs det att det ekonomiska kunnandet hos medborgare i olika åldrar mäts regelbundet. Med hjälp av forskningsresultaten kan verksamheten inom strategin för ekonomiskt kunnande riktas på rätt sätt. 

I fråga om de unga är det ekonomiska kunnandet allmänt taget på en god nivå, men skillnaderna mellan de unga i fråga om utbildning och hemförhållanden kräver att den ekonomiska undervisningen effektiviseras. Det är också viktigt att förbättra flickors och unga kvinnors ekonomiska självkänsla och att stärka deras ekonomiska aktörskap. Man bör fästa större uppmärksamhet vid unga mäns ekonomiska kunnande och riskhantering i synnerhet i digitala miljöer.

Resultaten publiceras som en rapport i statsrådets publikationsserie hösten 2024 och som 2–3 vetenskapliga artiklar 2025. 

Mer information:

Mette Ranta, specialsakkunnig, justitieministeriet, tfn 0295 150 201, [email protected] 

Terhi-Anna Wilska, professor, chef för projektet DigiConsumers, tfn 050 3049159, 
[email protected] 

Jussi Nyrhinen, forskardoktor, tfn 040 8054459, [email protected].

Mer information om undersökningen (på finska)

Främjande av ekonomiskt kunnande och strategin för ekonomiskt kunnande