Hoppa till innehåll

Behovet av att ändra Gränsbevakningsväsendets befogenheter vid Schengenområdets inre gränser utreds

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 16.10.2023 8.57
Pressmeddelande

Eventuella behov av att ändra Gränsbevakningsväsendets befogenheter vid Schengenområdets inre gränser utreds. Målet är att främja gränssäkerheten och utreda om Gränsbevakningsväsendets befogenheter är uppdaterade jämfört med befogenheterna hos andra EU-länders gränsmyndigheter vid de inre gränserna. 

Med inre gränser avses gränserna mellan Schengenländerna. Till Schengenområdet hör 27 stater i Europa mellan vilka det normalt inte finns några gränskontroller. Man kan dock vid behov tillfälligt införa gränskontroller. De stater som tillämpar Schengenregelverket övervakar den gemensamma yttre gränsen, vilket bidrar till att trygga säkerheten inom området för fri rörlighet (Schengenområdet).

Utredningen gäller situationer där gränskontroll inte har återinförts vid de inre gränserna
Projektets uppdrag är att bereda en förstudie som kartlägger befogenheterna hos andra EU-länders myndigheter vid de inre gränserna och bedömer hur ändamålsenliga motsvarande befogenheter är i Finlands rättssystem. Utredningen gäller situationer där gränskontroll inte har återinförts vid de inre gränserna.

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo ska behoven utredas och Gränsbevakningsväsendets befogenheter vid de inre gränserna utökas ändamålsenligt i enlighet med modellerna i andra EU-länder.

Avsikten är att utredningen ska bli klar senast 30.4.2024. Beslut om ett lagberedningsprojekt fattas separat.

Mer information:
Noora Nihtinen, överinspektör, tfn 0295 421 612, [email protected]