Hoppa till innehåll

De kommunala hälsoskyddsmyndigheterna bereds befogenhet att utfärda varningsmeddelanden

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 26.8.2024 11.36
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett projekt för att ändra lagen om varningsmeddelanden. Avsikten är att ändra lagen så att också den kommunala hälsoskyddsmyndigheten vid behov kan utfärda ett varningsmeddelande.

I lagen om varningsmeddelanden anges de myndigheter som kan utfärda varningsmeddelanden. De kommunala hälsoskyddsmyndigheterna föreslås få befogenhet att utfärda varningsmeddelanden eftersom vattentjänsterna hör till de sektorer i samhället som är kritiska med tanke på försörjningsberedskapen. De kommunala hälsoskyddsmyndigheterna övervakar inom sina områden bland annat de sanitära förhållandena i vattenverk och vattenkvaliteten.

Ett varningsmeddelande utfärdas i situationer där det är nödvändigt att varna allmänheten om en händelse som kan innebära fara för människors liv eller hälsa eller omfattande skada eller förstörelse av egendom. Ett varningsmeddelande kan utfärdas även när den farliga situationen är över.

Avsikten är att propositionen ska överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2024. Lagändringen avses träda i kraft vid ingången av 2025.

Mer information:

Linda Viitala, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 299, [email protected]