Hoppa till innehåll

Det är möjligt att helt stänga östgränsen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 24.11.2023 18.34 | Publicerad på svenska 27.11.2023 kl. 10.21
Pressmeddelande

- I offentligheten förs diskussion och ställs frågor om möjligheten att stänga hela östgränsen. Vid behov kan hela östgränsen stängas, säger inrikesminister Mari Rantanen.

Enligt 16 § i gränsbevakningslagen kan statsrådet besluta att ett gränsövergångsställe ska stängas eller att gränsövergångstrafiken ska begränsas för viss tid eller tills vidare, om stängningen eller begränsningen är nödvändig för att avvärja ett allvarligt hot som riktas mot den allmänna ordningen, den nationella säkerheten eller folkhälsan. Dessutom kan statsrådet koncentrera ansökningar om internationellt skydd till ett eller flera gränsövergångsställen, om det är fråga om ett exceptionellt stort antal inresande under en kort period, eller information eller grundad misstanke om att inresan sker till följd av en främmande stats eller någon annan aktörs påverkan.

I motiveringspromemorian till statsrådets beslut av den 22 november 2023 om östgränsen tas det inte ställning till stängningen av hela östgränsen eftersom saken inte behandlades i beslutet. I promemorian bedömdes således inte heller vilka möjligheter att stänga hela östgränsen som finns i varje situation.

Mer information:
[email protected]