Hoppa till innehåll

Propositionen om reformen av räddningsväsendet till riksdagen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 9.3.2017 14.01 | Publicerad på svenska 9.3.2017 kl. 14.10
Pressmeddelande 23/2017

Vart och ett av de 18 landskapen ska fr.o.m. ingången av 2019 ordna räddningsväsendet inom sitt eget område. Landskapets affärsverk (räddningsverk) ska svara för produktionen av räddningsväsendets tjänster. På samma sätt som för närvarande ska man vid tjänsteproduktionen kunna anlita bl.a. avtalsbrandkårer. Den statliga styrningen förstärks inom räddningsväsendet.

Regeringen lämnade en regeringsproposition om detta till riksdagen torsdagen den 9 mars.

För närvarande finns det 22 lokala räddningsverk. I och med reformen sammanslås i Nyland Helsingfors räddningsverk, Mellersta Nylands räddningsverk, Räddningsverket i Östra Nyland och Västra Nylands räddningsverk samt i Norra Österbotten räddningsverket i Uleåborg-Nordöstra Österbotten och Älvdalarnas räddningsverk. Jakobstad, Larsmo och Kronoby i Mellersta Österbotten ska enligt landskapsindelningen slås samman med Österbottens räddningsverk.

Ur medborgarens synvinkel förblir räddningsväsendets tjänster i huvudsak oförändrade och åtminstone på nuvarande nivå. Avsikten är inte att lägga ner brandstationer. En starkare nationell styrning ska i fortsättningen trygga allt enhetligare tjänster på olika håll i Finland.

En starkare nationell styrning förbättrar beredskapen för sällsynta storolyckor

Med reformen av räddningsväsendet eftersträvar man ett effektivare och mer ekonomiskt system där man har beredskap även för sällsynta storolyckor eller naturkatastrofer i hela landet.

Den starka statliga styrningen genomförs så att statsrådet godkänner de nationella målen för räddningsväsendet. Statsrådet kan också besluta att vissa av räddningsväsendets specialuppgifter - t.ex. räddningsverksamhet vid olyckor till havs eller särskild beredskap som situationer med kemiska ämnen eller strålning förutsätter - ska skötas av ett eller flera landskap.

Inrikesministeriet och landskapen ska årligen förhandla om tillhandahållandet av tjänsterna inom räddningsväsendet. Avsikten är att styra utvecklingen av räddningsväsendet och förenhetliga räddningsväsendet riksomfattande.

På samma sätt som för närvarande ska lagen innehålla bestämmelser om räddningsväsendets servicenivå, som ska motsvara de nationella, regionala och lokala behoven och olycksriskerna. Landskapets fullmäktige ska besluta om räddningsväsendets servicenivå och inrikesministeriet ska utvärdera den. Statens nya tillstånds- och tillsynsmyndighet ska ansvara för laglighetsövervakningen av räddningsväsendet.

Reformen av räddningsväsendet är en del av landskapsreformen och den har ett samband med social- och hälsovårdsreformens lösningar som gäller den prehospitala akutsjukvården. Målsättningen är att räddningsverken även i fortsättningen vid sidan om att sköta räddningsväsendets uppgifter kan ge prehospital akutsjukvård och utföra första insatser. Därför ska räddningsväsendet ordnas i alla 18 landskap på samma sätt som den prehospitala akutsjukvården. För närvarande sköter räddningsverken ca 400 000 uppdrag inom prehospital akutsjukvård årligen.

Utöver den administrativa reformen utvecklar räddningsverken och inrikesministeriet räddningsväsendets innehåll. Avsikten är att de ändringar som görs i räddningsväsendets egentliga innehållslag, dvs. räddningslagen, överlämnas till riksdagen i slutet av 2017.

Regeringens proposition

Reformen av räddningsväsendet

Ytterligare information

Esko Koskinen, räddningsöverdirektör, tfn 050 456 0007, [email protected]
Taito Vainio, projektledare, tfn 0295 488 423, [email protected]