Hoppa till innehåll

EU:s inrikesministrar fattar beslut om att förlänga det tillfälliga skyddet för ukrainare som flyr kriget

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.9.2023 15.21
Pressmeddelande

EU-ländernas inrikesministrar sammanträder i rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel den 28 september. På mötets agenda står bland annat läget i Ukraina och migrationsärenden. Finland representeras vid mötet av inrikesminister Mari Rantanen. Spanien, som är ordförande i rådet, siktar på en politisk överenskommelse mellan EU-länderna om att förlänga det tillfälliga skyddet för personer från Ukraina.

– Rysslands anfallskrig mot Ukraina fortsätter och det anländer fortsättningsvis ukrainare till EU i jämn takt. I regeringsprogrammet slog vi fast att Finland ska hjälpa alla dem som flyr Ukraina. Vi understöder med andra ord förslaget om att förlänga det tillfälliga skyddet, konstaterar minister Rantanen.

Den skyddsmekanism som direktivet om tillfälligt skydd möjliggör infördes för första gången i EU efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i mars 2022. Syftet var att säkerställa att ukrainare som flyr kriget har lika ställning och rättigheter i unionens olika medlemsländer.

Genom mekanismen med tillfälligt skydd förebyggs också behovet att omedelbart ansöka om internationellt skydd, vilket minskar trycket på medlemsstaternas asylsystem. För närvarande finns det lite över 4 miljoner personer som beviljats tillfälligt skydd i EU.

EU samarbetar med Ukraina i fråga om inre säkerhet

Inrikesministrarna får ta del av en lägesrapport om samarbetet mellan EU-länderna och Ukraina i fråga om inre säkerhet. Syftet med samarbetet är att hantera hot mot den inre säkerheten som orsakas av Rysslands anfallskrig. Avsikten är att effektivera det operativa samarbetet inom fyra nyckelsektorer: gränssäkerheten, vapensmuggling, extremistiska utländska stridande och andra hot mot den inre säkerheten.

– Hur Ukrainas inre säkerhet utvecklas är inte bara viktigt för Ukraina utan också för hela Europa. Därför är det viktigt att vi är engagerade i att stödja Ukraina också som en del av Europeiska unionen.

Det behövs hållbara partnerskap med ursprungs- och transitländer

Ministrarna ska också diskutera beredskap för och förebyggande av irreguljär migration. På EU-nivå strävar man efter att förebygga migrationsrelaterade krissituationer genom att bygga partnerskap med ursprungs- och transitländerna.

Den irreguljära migrationen till EU har fortsatt att öka i år. För närvarande sker inresorna särskilt på rutten över centrala Medelhavet från Tunisien och Libyen till Italien. I år har över hälften av inresorna till EU observerats på denna rutt. I juli 2023 ingick EU ett samarbetsavtal med Tunisien för att bland annat stödja migrationshanteringen och gränsförvaltningen i Tunisien. Samarbetet har emellertid ännu inte kommit igång på önskat sätt.

– EU måste bygga upp hållbara partnerskap med tredjeländer för att bättre kunna hantera migrationen till unionen. Avtalet mellan EU och Tunisien måste övervakas och genomförandet bör effektiveras. Det är viktigt med tanke på EU:s trovärdighet, och vi behöver samla lärdomar med tanke på kommande avtal med tredjeländer, säger minister Rantanen.

Reformen av det gemensamma europeiska asylsystemet går vidare

Under mötet får inrikesministrarna också ta del av en lägesrapport om trepartsförhandlingarna om reformen av det gemensamma europeiska asylsystemet, som nu förs mellan rådet, Europeiska kommissionen och Europaparlamentet. Rådets ståndpunkt om förslaget till förordning om hanteringen av krissituationer och force majeure-situationer på migrations- och asylområdet formuleras fortfarande. Ordförandelandet Spanien har som mål att rådet ska nå en samsyn om förslaget så snart som möjligt.

Genom förordningen om hanteringen av krissituationer är avsikten att skapa ett regelverk för undantag i tillämpningen av förordningarna om migrationshanteringen och asylförfarandet i vissa situationer. Förordningen omfattar till exempel situationer där migration utnyttjas som ett verktyg för hybridpåverkan. Förordningen om hanteringen av krissituationer ska utgöra en helhet framför allt tillsammans med förordningen om asyl- och migrationshantering.

Mer information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 22 16, [email protected]
Piia Manninen, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 488 295, [email protected] (förfrågningar om intervjuer med minister Rantanen)