Hoppa till innehåll

Finland har levererat materiellt bistånd från sitt EU-beredskapslager till Ukraina

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.1.2025 13.06
Pressmeddelande

Finland har för första gången levererat materiellt bistånd från sitt EU-finansierade rescEU-beredskapslager till ett land som begärt det. Två långtradare med olika typer av skyddsutrustning och detektorer för att upptäcka kemiska ämnen har samlats för Ukrainas räddningsväsendes behov, och de anländer till sina destinationer i början av januari.

Leveransen är en del av Europeiska kommissionens paket för att stödja Ukrainas beredskap. En del av det material som levererats från Finlands rescEU-beredskapslager är återanvändbart och en del är engångsartiklar av hygien- och säkerhetsskäl. Begäran om bistånd beror inte på något plötsligt förhöjt CBRN-hot, utan det gäller allmän beredskap för olika situationer.

Beredskapslagren hör till EU:s gemensamma reserv

I Finland inrättades det två rescEU-beredskapslager 2023–2024. I CBRN-beredskapslagret finns material som behövs för att identifiera hot och farliga situationer orsakade av kemiska (C), biologiska (B), radiologiska (R) och nukleära (N) ämnen, för att skydda sig mot dem och bekämpa dem. I rescEU medical-projektet lagras medicinsk utrustning och läkemedelspreparat samt utrustning för mätning av radioaktivitet i människor och livsmedel. Beredskapslagren för medicinsk utrustning är till för att möta gränsöverskridande hot mot hälsan, till exempel pandemier. 

RescEU-beredskapslagren hör till EU-finansierade gemensamma strategiska reserver. De tas i bruk genom Europeiska kommissionens beslut i situationer där något lands egna resurser inte räcker till för att klara av situationen. Lagren är i första hand avsedda för EU-medlemsländerna, men också de tio länder som deltar i EU:s civilskyddsmekanism och som huvudsakligen är grannländer till EU-länderna, såsom Ukraina, kan få tillgång till dem. Att sända rescEU-material kräver ett smidigt samarbete mellan det land som begärt bistånd, det land som sänder bistånd och det europeiska centrumet för samordning av katastrofberedskap ERCC.

Finlands rescEU-beredskapslager är av betydande storlek: deras sammanlagda värde uppgår till 305 miljoner euro. Förberedelserna för lagren genomförs och anskaffningarna görs under ledning av inrikesministeriet av ett konsortium där social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Försörjningsberedskapscentralen och Strålsäkerhetscentralen ingår. Inrikesministeriet samordnar projekten för rescEU-beredskapslager och är den nationella behöriga myndigheten för EU:s civilskyddsmekanism. Försörjningsberedskapscentralen svarade för de logistiska arrangemangen kring försändelsen.

Mer information:
Tarja Rantala, projektchef, tfn 0295 488 372, [email protected]

*I pressmeddelandet korrigerades 8.1 att försändelserna anlände till sina destinationer i början av januari. Till slutet fogades dessutom information om Försörjningsberedskapscentralens roll.