Hoppa till innehåll

Finland sänder räddningspersonal till Portugal för att stödja hanteringen av terrängbränder

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 24.7.2024 10.07
Pressmeddelande
Illustration av förra sommarens beredskapsförflyttning i Portugal. Bild: Mikko Kuismanen 2023

Finland sänder 48 experter inom internationell räddningsverksamhet till Portugal. Experterna har till uppgift att stödja de lokala myndigheterna i hanteringen av terrängbränder. Det är fråga om beredskapsförflyttning. Den första av de två grupperna åker till Portugal i början av augusti.

Genom beslut av inrikesministeriet sänder Finland två grupper av räddningspersoner till Portugal. Den första gruppen åker den 1 augusti och den andra den 16 augusti. Båda grupperna arbetar cirka två veckor i Portugal.

Portugal har begärt hjälp med hanteringen av terrängbränder proaktivt via EU:s civilskyddsmekanism. Begäran besvaras genom beredskapsförflyttningar där räddningspersoner från flera EU-länder deltar. Räddningspersonalen har till uppgift att stödja de lokala myndigheterna om det uppstår terrängbränder i området.

– Beredskapsförflyttningarna är en del av beredskapen på EU-nivå. Ett av målen är att stärka det europeiska samarbetet mellan och verksamhetsmodellerna hos räddningsformationerna för släckning av terrängbränder, säger Pekka Tiainen, räddningsöverinspektör vid inrikesministeriet.

I år genomför EU beredskapsförflyttningar förutom till Portugal också till Spanien, Grekland och Frankrike. Sammanlagt deltar över 500 räddningspersoner från medlemsstaterna. Under tidigare år har Finland deltagit i beredskapsförflyttningar till Portugal och Grekland.

I beredskapsförflyttningen deltar räddningspersoner från flera räddningsverk

Det är inrikesministeriet som beslutar om lämnande av internationellt bistånd i anslutning till räddningsväsendet. Räddningsinstitutet utbildar experter för internationella räddningsinsatser, rekryterar dem, sänder i väg och är arbetsgivare för dem.

– I fortsättningen är det lättare att både lämna och ta emot bistånd när det redan finns erfarenhet av att samarbeta, säger Matti Inkeroinen, samordnare för internationell räddningsverksamhet vid Räddningsinstitutet.

I beredskapsförflyttningen deltar räddningspersoner från Norra Savolax, Norra Karelens, Södra Savolax, Södra Karelens och Kymmenedalens räddningsverk samt fyra experter inom internationell räddningsverksamhet i sakkunnigroller. Gruppledarna är räddningsdirektör Jani Kareinen från Södra Karelens räddningsverk och räddningschef Teemu Veneskari från Kymmenedalens räddningsverk.

Finland sänder experthjälp aktivt

Internationell räddningsverksamhet är sådant lämnande av bistånd som bygger på internationella överenskommelser och lagstiftning. Bistånd lämnas till exempel vid naturkatastrofer samt katastrofer och olyckor som orsakats av människan, när landets egna räddningsresurser inte räcker till.

Finland deltar i den internationella räddningsverksamheten genom Europeiska unionen och internationella organisationer. EU:s civilskyddsmekanism är ett av de viktigaste verktygen vid internationellt bistånd. Via mekanismen kan länderna begära bistånd av andra länder för att klara av olyckor eller störningar. 

Europeiska centrumet för samordning av katastrofberedskap ERCC, som är underställt Europeiska kommissionen, samordnar biståndet. Det bistånd som lämnas via civilskyddsmekanismen grundar sig på nationella resurser. Medlemsstaternas bistånd kan vara till exempel experthjälp, hjälp i form av räddningsformationer eller materiellt bistånd.

Ytterligare information:

Pekka Tiainen, räddningsöverinspektör, inrikesministeriet, tfn 050 456 4477, [email protected] (internationell räddningsverksamhet)

Den 24–26 juli: Jari Korpela, utbildningsplanerare, Räddningsinstitutet, tfn 029 545 3480, [email protected] 

Från och med den 29 juli: Jukka Räsänen, beredskapsplanerare, Räddningsinstitutet, tfn 029 545 3689, [email protected]