Hoppa till innehåll

Finland stöder återtagandeavtalet mellan EU och Nigeria

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 6.6.2024 13.50
Nyhet

Statsrådet framförde sin ståndpunkt om ett utkast till återtagandeavtal mellan Europeiska unionen och Nigeria i sin skrivelse till riksdagen den 6 juni. Finland välkomnar upprättandet av ett avtal med Nigeria på EU-nivå. Syftet med avtalet är att effektivisera återresor för och återsändande av personer som vistas olagligt i ett land, att bekämpa olaglig invandring och att minska olaglig vistelse i ett land.

Finland anser att ett avtal med Nigeria på EU-nivå är värt att understödas eftersom det med tanke på säkerhetssituationen i samhället samt migrations- och asylpolitikens trovärdighet är viktigt att personer som vistas olagligt i landet lämnar landet eller avlägsnas ur landet så effektivt som möjligt. 

Finland har inte något bilateralt avtal eller arrangemang med Nigeria. Finland kan inte som enskild medlemsstat bygga upp ett lika omfattande avtalsnätverk som i egenskap av avtalspart med EU. Europeiska unionen har redan återtagandeavtal med flera stater. Finland ser återtagandeavtalen som centrala verktyg i bekämpningen av olaglig invandring. 

Återtagandeavtalet strider inte mot andra internationella avtal och har inga direkta ekonomiska konsekvenser i Finland eller på EU-nivå. Avtalet har inga konsekvenser för Finlands lagstiftning.

Beslutet om att inleda förhandlingar om ett återtagandeavtal med Nigeria fattades i september 2016. Europeiska kommissionen strävar efter att slutföra förhandlingarna inom kort.

Ytterligare information:
Jutta Gras, lagstiftningsråd, tfn +358 295 488 650, [email protected]