Hoppa till innehåll

Finlands östgräns hålls stängd

inrikesministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.1.2024 13.35
Pressmeddelande

Statsrådet har beslutat att gränsövergångsställena vid landgränsen mellan Finland och Ryssland ska hållas stängda till den 11 februari 2024. Internationellt skydd kan inte sökas vid gränsövergångsställena vid landgränsen mellan Finland och Ryssland. Beslut om saken fattades vid statsrådets sammanträde den 11 januari 2024.

Den 14 december 2023 fattade statsrådet beslut om att temporärt stänga gränsövergångsställena vid Finlands östgräns under en månad och koncentrera ansökan om internationellt skydd. På så sätt ville man sätta stopp för instrumentaliserad inresa vid Finlands östgräns.

- Utifrån de uppgifter som myndigheterna sammanställt är det ytterst sannolikt att Ryssland åter inleder hybridpåverkan och att den ökar på samma sätt som tidigare. Därför är det nödvändigt att fortsättningsvis hålla östgränsen stängd, säger inrikesministeri Mari Rantanen.

Risken för att instrumentaliserad inresa börjar igen vid östgränsen utgör ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten och den allmänna ordningen i Finland. Enligt myndigheterna är det klart att inresor har skett till följd av ryska myndigheters eller några andra aktörers påverkan. Verksamheten är också kopplad till internationell brottslighet. 

Enligt myndigheterna finns det i vårt närområde fortfarande personer som väntar på att få komma in i landet när östgränsen öppnas. Det finns också fortfarande människor i ursprungsländerna som är intresserade av att ge sig iväg.

I samarbete med inrikesministeriet och andra myndigheter bedömer statsrådet beslutets innehåll och omfattning regelbundet utifrån hur läget utvecklas. Beslutet upphävs eller ändras om det inte längre är nödvändigt för att avvärja ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten eller den allmänna ordningen. Inrikesministeriet utreder dessutom alternativa sätt att sätta stopp för verksamheten.