Hoppa till innehåll

Förordningar som gäller brandskyddsanordningar har sänts på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 30.8.2024 9.38
Pressmeddelande
Handbrandsläckare.

Inrikesministeriet har sänt fyra utkast till förordningar som gäller brandskyddsanordningar på remiss. Uppdateringarna av förordningarna hänför sig till revideringen av lagen om anordningar inom räddningsväsendet och av räddningslagen. Remisstiden löper ut den 14 oktober 2024. 

Inrikesministeriets förordningar behöver reformeras så att de motsvarar den nya lagen om vissa brandskyddsanordningar och de ändringar som gjorts i räddningslagen. 

De förordningar som är ute på remiss är

  1. förordningen om brandlarmanläggningar och automatiska släckanläggningar
  2. förordningen om handbrandsläckare
  3. förordningen om märkning och belysning av utrymningsvägar i byggnader
  4. förordningen om brandvarnare.

I de aktuella förordningarna föreskrivs det bland annat om kraven på brandlarmanläggningar och automatiska släckanläggningar, produktkraven på handbrandsläckare, märkningen av utrymningsvägar samt om kraven på ett tillräckligt antal brandvarnare och på installering av brandvarnare.

Remisstiden löper ut måndagen den 14 oktober 2024. Förordningarna om brandlarmanläggningar och automatiska släckanläggningar, om handbrandsläckare och om märkning och belysning av utrymningsvägar i byggnader avses träda i kraft samtidigt som lagen om vissa brandskyddsanordningar, det vill säga den 1 januari 2025. Förordningen om brandvarnare avses träda i kraft vid utgången av övergångsperioden för de ändringar av räddningslagen som gäller brandvarnare, det vill säga den 1 januari 2026.

Ytterligare information:
Kirsi Rajaniemi, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 432
Jaana Rajakko, överingenjör, tfn 0295 488 435