Hoppa till innehåll

I tilläggsbudgeten föreslås tilläggsanslag för tryggande av skyddspolisens kritiska kapaciteter och för gränssäkerhet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 13.30 | Publicerad på svenska 10.10.2024 kl. 14.28
Pressmeddelande

I regeringens proposition om en tredje tilläggsbudget för 2024 föreslås ett anslag på sammanlagt 38 miljoner euro för inrikesministeriets förvaltningsområde. Cirka 10 miljoner euro av anslaget hänför sig till nya tillägg, 13 miljoner euro till tekniska anslagsöverföringar eller ombudgeteringar och 15 miljoner euro till uppdateringar av förslagsanslaget. Det föreslås tillägg på sammanlagt 80 miljoner euro och avdrag på 42 miljoner euro. Statsrådet överlämnade tilläggsbudgetpropositionen till riksdagen den 10 oktober.

Skyddspolisens ekonomiska situation har försämrats. Regeringen föreslår ett anslagstillägg på 5 miljoner för att trygga skyddspolisens kritiska kapacitet och verksamhet. Tillägget är av avsevärd betydelse när det gäller att säkerställa den nationella säkerheten.

Regeringen föreslår ett tillägg på cirka 3,7 miljoner euro för Gränsbevakningsväsendet för att täcka de extra kostnaderna för hanteringen av instrumentaliserad olaglig inresa. Genom tillägget säkerställs det att läget vid östgränsen och de åtgärder som det förutsätter inte äventyrar upprätthållandet av den grundläggande verksamheten. Dessutom föreslås ett tillägg på 9 miljoner euro för ett radiotekniskt övervakningssystem och ett tillägg på 10 miljoner euro för system för spaningsplan.

I understödet till Finlands Sjöräddningssällskap föreslås ett tillägg på 1 miljon euro för anskaffning, underhåll och reparation av sjöräddningsbåtar.

Av anslaget till Nödcentralsverket återtas ett belopp på 1 miljon euro. Detta anslag har beviljats för att trygga årsverksnivån, men Nödcentralsverket kommer inte att nå den uppskattade nivån (cirka 630). Andelen personal som avgått har varit större än beräknat, och utbildningsvolymerna för jourpersonal räcker inte till för att avhjälpa bristen på arbetskraft. År 2024 beräknas antalet årsverken uppgå till 615.

I tilläggsbudgetpropositionen föreslås 3 miljoner euro för den fortsatta utvecklingen av myndigheternas gemensamma fältledningssystem (KEJO).

Det föreslås att de uppskattade utgifterna för mottagningssystemet för invandrare höjs med sammanlagt 46 miljoner euro. Till grund för förslaget ligger framför allt att ukrainare övergår från enskild inkvartering till förläggningar i och med att kriget i Ukraina drar ut på tiden.

Mer information:
Antti Karila, ekonomi- och planeringsdirektör, tfn 0295 488 513