Hoppa till innehåll

Lagförslag om hjälp till offer för människohandel på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 25.6.2014 14.38
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har sänt ett utkast till regeringens proposition om att utveckla hjälpen till offer för människohandel på remiss. Målet med propositionen är att på lagnivå säkerställa ställningen av och uppgifterna för hjälpsystemet i Joutseno för att identifieringen av och hjälpen till offer för människohandel ska bli en mer genomskinlig helhet och för att ansvarsfördelningen ska bli tydligare.

I utkastet till proposition fastställs det hurdan processen för identifiering av offer för människohandel är och under vilka förutsättningar man kan upptas i hjälpsystemet samt hur länge offren omfattas av hjälpåtgärderna i hjälpsystemet. Utkastet till proposition stärker ställningen och expertrollen av hjälpsystemet i Joutseno när det gäller att hjälpa offer för människohandel.

Det hjälpsystem som finns i anslutning till Joutseno förläggning samordnar hjälpen till offer för människohandel. De offer för människohandel som inte har hemkommun i Finland omfattas av hjälpåtgärderna i hjälpsystemet och de offer för människohandel som har en hemkommun får handledning och råd i hur de kan omfattas av kommunernas social- och hälsovårdstjänster. Hjälpåtgärderna arrangeras enligt individuella behov.

Att upptas i hjälpsystemet förutsätter att personen har identifierats som offer för människohandel. Det är i synnerhet statliga och kommunala myndigheter samt organisationer som hänvisar offer till hjälpsystemet.

Offren vanligen utlänningar som lagligen vistas i Finland

Hjälpsystemet i Joutseno omfattar för närvarande sammanlagt 77 personer som man antar har fallit offer för människohandel. Nästan alla offer för människohandel är utlänningar som lagligen vistas i Finland. Också en finsk medborgare som blivit offer för människohandel kan upptas i hjälpsystemet.

Internationella förpliktelser förutsätter att staten samtidigt som den säkerställer en effektiv brottsutredning och ett effektivt åtal också hjälper och stödjer offret för människohandel. Den gällande lagstiftningen lämnar rum för tolkning när det gäller informationsutbyte mellan myndigheterna. Det fastställs klart i förslaget att direktören för förläggningen i Joutseno ska få rätt att göra en anmälan till polisen om det finns skäl att misstänka att det finns ett hot mot ett människohandelsoffers eller någon annans liv, hälsa eller frihet. Genom förslaget blir det möjligt att polisen kan börja skydda offret, eventuella övriga offer eller andra personer redan under den föreslagna tiden för återhämtning. Skyldigheten att göra en anmälan till polisen uppstår först efter den 30 - 90 dagar långa tiden för återhämtning. När det gäller människohandelsbrott kan verksamheten till sin natur vara kontinuerlig när nya offer rekryteras till verksamheten. Anmälningsrätten enligt det här förslaget motsvarar den anmälningsrätt som myndigheter och andra aktörer föreslås få i det lagprojekt som gäller förebyggande av familje- och barnadråp samt familjevåld.

Utkastet till proposition baserar sig på en utredning som blev färdig hösten 2013 och där man identifierade ändringsbehoven i lagstiftningen om hjälp till offer för människohandel.

Avsikten är att regeringspropositionen överlämnas till riksdagen hösten 2014.

Närmare information om projektet: www.intermin.fi/sv/lagberedning/lagen_om_manniskohandel

På webbsidan kan du också beställa nyheter till din e-post om hur beredningen framskrider.

Ytterligare information:
Jutta Gras
, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 658,
Joni Länsivuori, polisinspektör, tfn 0295 488 582