Hoppa till innehåll

Informationsutbytet mellan EU-länderna inom brottsbekämpning ska effektiviseras

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 10.15
Pressmeddelande

Inrikesministeriet begär utlåtanden om en proposition som gäller informationsutbyte mellan de brottsbekämpande myndigheterna i Europeiska unionens medlemsstater.

Bakom propositionen ligger EU:s direktiv om informationsutbyte som antogs i maj 2023 och som harmoniserar reglerna för ett tillräckligt och snabbt informationsutbyte mellan myndigheterna. Målet är att effektivt bekämpa internationell gränsöverskridande brottslighet.

Avsikten är att genom propositionen införa enhetliga regler för informationsutbyte samt ett enda ärendehanteringssystem i medlemsstaterna. På EU-nivå har Europol en central roll i hanteringen av brottsinformation. Europols nätapplikation för säkert informationsutbyte (Siena) ska vara den primära kanalen för informationsutbyte mellan EU-länderna.

Varje medlemsstat ska ha en kontaktpunkt som är tillgänglig dygnet runt alla dagar och som svarar för att information görs tillgänglig för polismyndigheterna i ett annat land inom utsatt tid. I Finland ska centralkriminalpolisen vara kontaktpunkt. Propositionen medför inga nya befogenheter för myndigheterna.

Avsikten är att regeringspropositionen överlämnas till riksdagen hösten 2024.

Utlåtanden kan lämnas fram till 5.5.2024. 

Mer information:
Katariina Simonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 212, [email protected]