Hoppa till innehåll

Inrikesministeriet bereder begränsningsåtgärder enligt gränsbevakningslagen vid östgränsen

Gränsbevakningsväsendetinrikesministeriet
Utgivningsdatum 14.11.2023 16.42 | Publicerad på svenska 14.11.2023 kl. 16.57
Pressmeddelande

Regeringspartierna har kommit överens om att inrikesministeriet bereder ett förslag om begränsningsåtgärder enligt 16 § i gränsbevakningslagen för statsrådets sammanträde.

I 16 § i gränsbevakningslagen möjliggörs flera åtgärder som kan tas i bruk vid behov. Genom beslut av statsrådet kan gränsövergångstrafiken begränsas eller gränsövergångsställen stängas. Dessutom är det möjligt att koncentrera ansökan om internationellt skydd till ett eller flera gränsövergångsställen.

- I enlighet med regeringsprogrammet säkerställer regeringen Finlands gränssäkerhet i alla situationer. Regeringen har beredskap att vid behov utöva alla lagstiftningsbefogenheter i situationer som allvarligt äventyrar gränssäkerheten, säger inrikesminister Mari Rantanen.

Åtgärder kan genomföras när villkoren enligt lagstiftningen uppfylls, om åtgärderna är nödvändiga för att avvärja ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen, den nationella säkerheten eller folkhälsan.

Regeringen och myndigheterna följer läget noggrant

Antalet asylsökande vid östgränsen är fortfarande relativt litet, men det har ökat kraftigt på en kort tid. Bland dem som anländer finns också medborgare i fler länder än i det inledande skedet.

De ryska myndigheternas verksamhet har förändrats så att resor från Ryssland till Finland har tillåtits trots att behövliga dokument saknas. Det är fråga om olaglig inresa. Enligt myndigheternas iakttagelser är fenomenet förknippat med internationell brottslighet.

Regeringen och myndigheterna följer läget noggrant. Finland har på många sätt berett sig på störningar i gränssäkerheten, den allmänna ordningen och säkerheten och den nationella säkerheten och är redo att agera på det sätt som läget kräver.