EU:s gemensamma in- och utresesystem kan införas gradvis
![](/documents/1410869/3724324/Raja-tietojen-tarkistus.jpg/3a66ded8-ec95-88b6-f267-40d7bb0e0a9b?t=1715840393341&width=1200)
Avsikten är att EU:s in- och utresesystem, som har beretts länge, ska införas så att medlemsstaterna inte genast behöver utnyttja systemet fullt ut. Kommissionen har utarbetat ett förslag till förordning som möjliggör ett gradvist införande. Regeringen informerade riksdagen om kommissionens förslag genom en skrivelse den 13 februari.
Kommissionens förslag ger medlemsstaterna flexibilitet för att de ska kunna börja använda in- och utresesystemet i den utsträckning de är redo. Det föreslås att medlemsstaterna inför systemet gradvis, till en början med en registrering på minst 10 procent av de uppskattade gränspassagerna och i slutet av driftsstartsperioden fullständig registrering av alla personer. Medlemsstaterna kommer att ha möjlighet att ta in- och utresesystemet i full drift genast om de vill. Flexibiliteten ger myndigheter och resenärer tid att anpassa sig till förändringarna och garanterar samtidigt säkerheten och effektiviteten hos in- och utresekontrollerna vid de yttre gränserna.
Statsrådet förhåller sig positivt till kommissionens förslag till förordning. Det är bra att medlemsstaterna kan uppnå målen för systemet effektivt och inom en rimlig tid. Det är också viktigt att man framskrider snabbt för att det ska vara möjligt att använda systemet för att förbättra lägesbilden av passagerartrafiken över de yttre gränserna.
Driftsstart planeras 2025
Avsikten var att in- och utresesystemet skulle införas i hela EU i slutet av 2024. Ännu i oktober 2024 var dock inte alla medlemsstater redo för det. Då konstaterade EU:s inrikesministrar i rådet för rättsliga och inrikes frågor att det bästa vore om införandet framskred flexibelt och gradvist.
Den ursprungliga förordningen om in- och utresesystemet förutsätter en fullständig driftsstart av systemet. Därför har kommissionen nu separat utarbetat ett förslag till förordning som gör det möjligt att gradvis införa systemet.
Enligt nuvarande bedömning ska systemet tas i drift i EU under 2025. Finland har redan god beredskap för detta.
In- och utresesystemet registrerar gränspassagerna vid EU:s yttre gränser
In- och utresesystemet (Entry-Exit System) gör in- och utresekontrollerna smidigare och underlättar identifieringen av personer som vistas olagligt i Schengenområdet när gränspassager vid EU:s yttre gränser registreras i systemet. Samtidigt effektiviseras bekämpningen, avslöjandet och undersökningen av terrorism och annan allvarlig brottslighet.
In- och utresesystemet är en del av en omfattande helhet av interoperabla informationssystem som avses vara klar 2027. Genom helheten vill man ytterligare stärka EU:s säkerhet och göra gränstrafiken smidigare.
Mer information:
Jouni Lahtinen, enhetschef, tfn 0295 421 331, [email protected]
In- och utresesystemet | Gränsbevakningsväsendet
Valtioneuvoston yleisistunto 13.2.2025 VN 10/2025 (På finska)