Hoppa till innehåll

Inrikesministeriet har inlett ett projekt för att bereda ändringar i familjeåterförening 

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 7.2.2024 11.55
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett lagstiftningsprojekt för att genomföra regeringsprogrammets föresatser om skärpta förutsättningar för familjeåterförening. Målet är att ta i bruk ytterligare förutsättningar för familjeåterförening som EU:s familjeåterföreningsdirektiv möjliggör. 

Målet är att ändra utlänningslagen så att det införs en minimiåldersgräns på 21 år för makar som är anknytningspersoner. Dessutom återinförs försörjningsförutsättningen i fråga om familjemedlemmar till en minderårig anknytningsperson som får internationellt skydd, vilket i praktiken gäller den minderårigas vårdnadshavare.

Dessutom införs ett krav på boendetid för anknytningspersoner som får internationellt skydd. I fortsättningen ska en person som får internationellt skydd bo i Finland i två år innan familjeåterförening är möjlig.

I projektet utreds i enlighet med regeringsprogrammet möjligheterna att avgränsa den definition av familj som tillämpas vid familjeåterförening så att den i alla situationer omfattar endast maken och barnen. Enligt gällande lagstiftning har till exempel en annan anhörig till en person som får internationellt skydd under vissa förutsättningar kunnat få uppehållstillstånd på grund av familjeband.

Skärpningarna baserar sig på familjeåterföreningsdirektivet

De skärpningar som ingår i regeringsprogrammet baserar sig på EU:s familjeåterföreningsdirektiv. I direktivet fastställs de minimiförutsättningar under vilka en tredjelandsmedborgare som lagligen vistas i en EU-medlemsstat har rätt till familjeåterförening. Finland har inte infört alla tilläggsförutsättningar i direktivet. Syftet med projektet är att bereda behövliga ändringar i utlänningslagen.

Med familjeåterförening avses uppehållstillstånd som beviljas utlänningar på grund av familjeband. Anknytningspersonen kan vara antingen en utlänning eller en finsk medborgare. Ansökan om familjeåterförening kan göras till exempel av en finsk medborgares utländska make, en familjemedlem till en utlänning som arbetar eller studerar i Finland eller en familjemedlem till någon som fått internationellt skydd i Finland. 

Mer information:
Tuuli Tuunanen, ledande sakkunnig, p. 0295 488 658, [email protected]