Inrikesministeriets ytterligare utredning om flyktingkvoten: ingen diskriminering vid beredningen
Inrikesministeriet har till diskrimineringsombudsmannen lämnat den ytterligare utredning om beredningen av fördelningen av flyktingkvoten som ombudsmannen begärt. Inrikesministeriet lämnade sin utredning också till justitiekanslern. Eftersom ärendet är samhälleligt betydelsefullt och intresserar många, offentliggör inrikesministeriet den ytterligare utredningen.
Inrikesministeriets svar klargör i detalj att ministeriets politiska ledning inte har gett tjänstemännen anvisningar om eller beordrat tjänstemännen att diskriminera någon på grund av religion eller någon annan orsak. Tjänstemännen har inte heller gjort sig skyldiga till diskriminering vid beredningen av fördelningen av flyktingkvoten.
Inrikesministeriet anser att tjänsteberedningen har skett inom ramen för den prövningsrätt som utlänningslagen och förvaltningslagen möjliggör. Ett beslut om fördelningen av kvoten bereds för statsrådets beslutsfattande, varvid det styrs av regeringspartiernas politiska åsikter i frågan. Inrikesministeriet bedömer att också den politiska styrningen har skett inom gängse ramar. Beredarna som arbetar under tjänsteansvar har inte fört fram att det skulle ha förekommit diskriminering i den politiska styrningen.
Ett mål vid beredningen av beslutet om fördelning var att genomföra regeringsprogrammets föresats om att regeringen utvärderar fördelningen av kvoten, också i fråga om de kulturella och etniska grupper som förföljs i sitt land och dem som är särskilt missgynnade i lägren. Bakgrunden till prioriteringen är olika minoriteters särskilt sårbara ställning och det särskilda behov av skydd i krissituationer som följer därav. Omnämnandet av minoritetsreligioner hindrar inte valet av andra än de som tillhör dessa minoriteter i en situation där UNHCR inte kan föreslå dessa grupper.
Vid fördelningen av kvoten väljer man ännu inte ut enskilda personer
Vid fördelningen av flyktingkvoten bestäms storleken av och vistelselandet för de flyktinggrupper som flyktingkvoten för det följande året består av. Beslutet gäller ännu inte vissa personer: ingen enskild person väljs alltså ännu inte till Finland eller lämnas utanför uttagningen.
Beslutet om fördelning bereds i nära samarbete med FN:s flyktingorganisation UNHCR, men frågan prövas och avgörs alltid nationellt. Finland är inte bundet av UNHCR:s förslag. Det är mycket vanligt att Finland i likhet med andra länder förhandlar med UNHCR om förslagets innehåll utifrån sina egna utgångspunkter.
Först när Finland har fattat beslut om fördelningen av flyktingkvoten fastställer UNHCR vilka personer som är i störst behov av hjälp och föreslår dem för Finland i flyktingkvoten.
Regeringens beslut: Finland fortsätter att ta emot samma flyktinggrupper
Diskrimineringsombudsmannen började i oktober på eget initiativ utreda beredningen vid inrikesministeriet av fördelningen av flyktingkvoten för 2025. När ministeriet den 5 november 2024 lämnade sin utredning till ombudsmannen, fördes fortfarande sedvanliga förhandlingar om fördelningen mellan regeringspartierna. Den politiska behandlingen och utarbetandet av kompromissen avbröts den 22 november 2024 när beredningen av beslutet om fördelning inleddes på nytt på begäran av statsministern.
Regeringen fattade beslut om fördelningen av flyktingkvoten för 2025 vid statsrådets allmänna sammanträde den 28 november 2024. Finland fortsätter på traditionellt sätt att ta emot samma flyktinggrupper, vilket betyder att grupperna och fördelningen av dem är desamma som inom kvoten för 2024. Kontinuiteten är till fördel i synnerhet för kommuner och välfärdsområden, eftersom man då på bästa möjliga sätt kan dra nytta av tidigare erfarenheter.
För att skingra misstankarna är det bra att beslutet om fördelning bereddes helt och hållet på nytt. Det är viktigt att människor kan lita på att det politiska beslutsfattandet är lagenligt.
Under de närmaste åren kommer lagstiftningen om mottagande av kvotflyktingar att ses över. De bestämmelser i EU:s migrations- och asyllagstiftning som godkändes i juni 2024 förutsätter nationella lagändringar före juni 2026. Samtidigt bedömer och utvecklar inrikesministeriet sättet att bereda beslutet om fördelning.
Mer information:
Förfrågningar om intervjuer och mer information: [email protected], tfn 050 555 5035 (kl. 8–16.15)
I flyktingkvoten tas emot afghanska, kongolesiska, syriska, venezuelanska och från Libyen evakuerade flyktingar (pressmeddelande 28.11)
Inrikesministeriet inleder beredningen av flyktingkvoten på nytt (pressmeddelande 22.11)
Inrikesministeriet offentliggör en utredning om beredningen av flyktingkvoten (pressmeddelande 8.11)