Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Inrikesministrarna diskuterar Schengenområdets framtid och reformen av EU:s migrations- och asylpolitik 

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.1.2021 15.59
5/2021
Europeiska unionens flagga.

EU:s inrikesministrar samlas den 28 januari till en informell videokonferens med ordförandelandet Portugal som värd. Finland representeras på mötet av inrikesminister Maria Ohisalo (diskussionen om migrationen) och statssekreterare Olli-Poika Parviainen. Vid sitt möte diskuterar ministrarna Schengenområdets framtid och reformen av EU:s migrations- och asylpolitik. Inga beslut fattas vid det informella ministermötet. 

Europeiska kommissionen kommer i maj 2021 att lägga fram en ny strategi för Schengens framtid. Finland deltar aktivt i den övergripande utvecklingen av Schengensystemet och stöder ett stärkande av Schengenområdet. Det är viktigt att trygga principen om fri rörlighet i Schengen.

Inrikesministrarna fortsätter diskussionen om reformen av migrations- och asylpolitiken. Denna gång diskuteras i synnerhet migrationssamarbetet med länder utanför EU och frågan om solidaritet i samband med reformen av asylsystemet, dvs. vilka stödåtgärder medlemsstaterna anser vara ändamålsenliga både för den medlemsstat som ger stöd och för den medlemsstat som gagnas av det.

Dessutom diskuterar inrikesministrarna framtiden för Europeiska polisbyrån Europol utifrån det förslag till ändring av Europolförordningen som kommissionen lade fram i december. Finland stöder översynen av förordningen och anser att förordningen måste utvecklas för att Europols möjligheter att stödja medlemsländernas behöriga myndigheter ska kunna effektiviseras.

Ytterligare information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216, [email protected] 
Olli-Poika Parviainen, statssekreterare, tfn 050 477 85 20, [email protected] 

 
Tillbaka till toppen