Kommissionen föreslår att besluten om återsändande ska inbegripas i Schengens informationssystem
Statsrådet gav den 23 februari riksdagen en skrivelse med Europeiska kommissionens förslag till ändring av Schengens informationssystem (SIS). Kommissionen föreslår bl.a. att besluten om återsändande ska inbegripas i Schengens informationssystem. Målet är att fastställa hur informationssystemet kunde utnyttjas vid återsändandet av tredjelandsmedborgare som vistas olagligt inom EU.
Medlemsstaterna ska ges en skyldighet att i systemet lagra uppgifterna om beslut om återsändande av asylsökande. I EU-länderna tillämpas ett gemensamt direktiv om återsändande av medborgare i länder utanför EU, vilka olagligen vistas i unionen. För närvarande finns det dock inget system där information kunde distribueras om beslut om återsändande, som EU:s medlemsstater har fattat, och om genomförda återsändanden. När en person, som är föremål för ett beslut om återsändande, har avlägsnat sig från EU:s område, ska de uppgifter som anknyter till beslutet raderas ur systemet.
De senaste årens terroristattacker och migrationskrisen har ökat kraven på effektivare informationsutbyte mellan EU-ländernas myndigheter och mellan dem och EU:s byråer. Syftet är att utveckla SIS som verktyg i bekämpningen av terrorism och gränsöverskridande brottslighet, förbättra säkerheten vid gränserna och kontrollen över migrationen samt säkerställa effektivt informationsutbyte mellan medlemsstaterna och främja unionsmedborgarnas säkerhet.
Enligt kommissionen är SIS unionens viktigaste informationssystem på gränsbevaknings- och säkerhetsområdet. I fjol genomförde kommissionen en omfattande utvärdering av systemet och enligt den fungerar SIS effektivt. Genom SIS uppnår man fler resultat och med SIS kan mer data behandlas i realtid än i något annat system inom det lagövervakande samarbetet.
Ytterligare information:
lagstiftningsrådet Hannele Taavila, tfn 0295 488 568, [email protected]