Hoppa till innehåll

Nytt gränsförfarande införs – asylansökningar kan behandlas nära gränsen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.6.2024 13.49
Pressmeddelande

Till Finlands lagstiftning fogas en ny möjlighet till gränsförfarande. Förfarandet används under vissa förutsättningar för att i närheten av gränsen behandla asylansökningar från personer som redan kommit in i landet. Det är fråga om annan reglering än den gränssäkerhetslag som för närvarande behandlas i riksdagen.

Ett gränsförfarande enligt EU:s direktiv om asylförfaranden tas in i Finlands utlänningslag. Den 27 juni föreslog regeringen att ändringarna i utlänningslagen ska stadfästas. Avsikten är att republikens president stadfäster lagändringarna på fredagen. Lagen träder i kraft den 1 september 2024.

Syftet med gränsförfarandet är att effektivera prövningen av ansökningar som saknar grund och att försnabba återsändandet av sökande som får avslag på sin ansökan. Dessutom förhindras att asylsökande förflyttar sig till andra EU-länder.

Gränsförfarandet kan tillämpas på asylansökningar som lämnas in vid eller i närheten av EU:s yttre gräns och som bedöms vara sannolikt ogrundade. I Finland är östgränsen en yttre gräns liksom till exempel internationella flygplatser. Gränsförfarandet tillämpas i alla migrationssituationer.

Vid normal behandling av asylärenden har den sökande möjligheten att fritt röra sig i Finland. I gränsförfarandet ska den sökande vistas vid eller nära gränsen under behandlingen av asylansökan. I praktiken måste sökanden stanna på den förläggning som anvisats hen.

Genom ett påskyndat förfarande kan de som fått avslag återsändas snabbare

De aktuella lagändringarna möjliggör också snabbare avlägsnande ur landet. Ett påskyndat förfarande innebär att en sökande som fått avslag på sin ansökan kan återsändas snabbare än vid det normala asylförfarandet. Syftet är att påskynda återsändandet av till exempel sådana personer som anses utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Därtill är avsikten att påskynda avlägsnandet ur landet av sökande som lämnat in en ny ansökan.

Mer information:
Eeva-Maija Leivo, specialsakkunnig, [email protected]
Sanna Montin, ledande sakkunnig, [email protected]