Hoppa till innehåll

Dinasikt-enkät om lagen om penninginsamlingar: Största delen av svarspersonerna stöder friare rätt att anordna penninginsamlingar

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 5.6.2013 11.05
Nyhet

Inrikesministeriet inledde i februari 2013 en för allmänheten öppen medborgardiskussion om reformeringen av lagen om penninginsamlingar på diskussionsforumet Dinasikt.fi. I samband med diskussionen utfördes en enkät och det kom sammanlagt 784 svar på frågorna.

Enkäten bestod av fem frågor och en möjlighet att ge fritt formulerade åsikter och idéer i anslutning till ärendet till inrikesministeriet. I motsats till andra diskussionsmöten som inrikesministeriet har ordnat fick friare rätt att anordna penninginsamlingar samt övergången från tillståndsplikt till anmälningsförfarande ett brett stöd i samband med den här diskussionen. Vid andra diskussionsmöten som inrikesministeriet har ordnat har åsikterna fördelat sig mera jämnt mellan dem som har understött friare rätt att anordna insamlingar och dem som har gett sitt stöd till bevarande av insamlingar som en tillståndspliktig metod att skaffa medel för allmännyttiga samfund.

Å andra sidan var största delen av svarspersonerna av den åsikten att polisen också i fortsättningen ska övervaka penninginsamlingar så att de insamlade medlen används för angivet insamlingsändamål. Också tillgodoseendet av kyrkornas rätt att samla in pengar för att finansiera diakoniarbetet fick stöd av svarspersonerna.

Lagprojektet handlar om en delreform av lagen om penninginsamlingar. Genom enkätens svar och kommentarer fick man nyttig respons och synpunkter för lagprojektet. Inrikesministeriet har som avsikt att utnyttja enkätens resultat i den fortsatta beredningen av regeringspropositionen samt då man i ett senare skede överväger att eventuellt inleda ett mer omfattande projekt. Avsikten är att regeringens proposition överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2013.

Enkätens skriftliga sammanfattning finns i sin helhet på Dinasikt.fi

Resultaten av enkäten på Dinasikt.fi

Projektsidan för lagen om penninginsamlingar

Ytterligare information: Jukka Tukia, överinspektör, tfn 071 878 8573.