Hoppa till innehåll

Påföljdsavgift för arbetsgivare som anställer en person som vistas olagligt i landet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 9.2.2012 9.13
Pressmeddelande -

Regeringen föreslår att en arbetsgivare som anställer en tredjelandsmedborgare som vistas olagligt i landet påförs en påföljdsavgift. Propositionen grundar sig på EU:s direktiv om påföljder för arbetsgivare. Målet med direktivet om påföljder för arbetsgivare är att förbjuda anställning av personer som vistas olagligt i EU-området och därmed förhindra olaglig invandring.

Regeringen fattade beslut om innehållet i propositionen idag och republikens president avses överlämna propositionen till riksdagen i dag. I propositionen föreslås ändringar i utlänningslagen, arbetsavtalslagen, lagen om utstationerade arbetstagare och lagen om verkställighet av böter.

Den viktigaste ändringen föreslås i arbetsavtalslagen, där man föreslår att införa en bestämmelse om en särskild påföljdsavgift för arbetsgivare som anställer en tredjelandsmedborgare som vistas olagligt i landet. Påföljdsavgiften föreslås vara 1 000-30 000 euro. Påföljdsavgiften påförs av Migrationsverket. Arbetarskyddsmyndigheterna ska i samarbete med Migrationsverket i första hand övervaka att bestämmelserna följs. Rättsregistercentralen ska ansvara för genomförandet av påföljdsavgiften.

Det föreslås också att det fogas bestämmelser till utlänningslagen om att ge betänketid och bevilja uppehållstillstånd för sådan tredjelandsmedborgare som har arbetatolagligt i landet och vars fall är förknippat med särskilt utnyttjande eller som är minderårig. Dessa bestämmelser liknar bestämmelserna om offer för människohandel.

Lagarna avses träda i kraft under våren.

Närmare information: överinspektör Tero Mikkola, 071878 8617

Päivi Räsänen