Hoppa till innehåll

Propositionsutkast om skärpta förutsättningar för familjeåterförening har sänts på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.9.2024 9.17
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har sänt ett utkast till regeringens proposition om skärpta förutsättningar för familjeåterförening på remiss. Avsikten är att förutsättningarna ska skärpas i en situation där en tredjelandsmedborgare ansöker om uppehållstillstånd på grund av familjeband. Syftet med lagprojektet är att ta i bruk de tilläggsförutsättningar för familjeåterförening som EU:s familjeåterföreningsdirektiv möjliggör och att bereda behövliga ändringar i utlänningslagen.

I lagförslaget föreslås det att när uppehållstillstånd på grund av familjeband beviljas en make, ska det i fortsättningen krävas en minimiålder på 21 år av båda makarna. Kravet på minimiålder ska dock inte tillämpas på finska medborgare när uppehållstillstånd beviljas deras makar.

Dessutom föreslås det att om en minderårig som får internationellt skydd i Finland ansöker om familjeåterförening, införs försörjningsförutsättningen för hans eller hennes familjemedlem, det vill säga i praktiken för den minderårigas vårdnadshavare, med vissa undantag. För anknytningspersoner som får internationellt skydd införs också ett krav på boendetid. I fortsättningen ska en person som får internationellt skydd bo i Finland i två år innan familjeåterförening är möjlig.

Skärpningarna baserar sig på familjeåterföreningsdirektivet

De skärpningar som ingår i regeringsprogrammet baserar sig på EU:s familjeåterföreningsdirektiv. I direktivet fastställs de minimiförutsättningar under vilka en tredjelandsmedborgare som lagligen vistas i en EU-medlemsstat har rätt till familjeåterförening. Tills vidare har Finland inte infört alla tilläggsförutsättningar i direktivet.

Med familjeåterförening avses uppehållstillstånd som beviljas utlänningar på grund av familjeband. Anknytningspersonen kan vara antingen en utlänning eller en finsk medborgare. Ansökan om familjeåterförening kan göras till exempel av en finsk medborgares utländska make, en familjemedlem till en utlänning som arbetar eller studerar i Finland eller en familjemedlem till någon som fått internationellt skydd i Finland.

Lagen avses träda i kraft den 1 maj 2025.

Mer information:
Tuuli Tuunanen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 658, [email protected]